Home BiH Košarac napada: Kako će Bećirović objasniti sugrađanima da je protiv gasifikacije Tuzle?

Košarac napada: Kako će Bećirović objasniti sugrađanima da je protiv gasifikacije Tuzle?

0
Košarac napada: Kako će Bećirović objasniti sugrađanima da je protiv gasifikacije Tuzle?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da želi da vjeruje da u Predsjedništvu BiH neće biti zaustavljena Nova istočna interkonekcija, nakon što je Vijeće ministara dalo saglasnost za pokretanje pregovora sa Srbijom radi zaključivanja sporazuma o realizaciji ovog strateškog projekta.

Košarac je istakao da bi to značilo da doslovno dva čovjeka, članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, blokiraju razvoj i Republike Srpske i Federacije BiH, prenosi BHRT.

Politika destrukcije

“Sasvim sigurno bi i građani FBiH to ocijenili kao politiku destrukcije i opstrukciju razvojnih projekata, ali i sprjčavanje stvaranja uslova za bolje ekološke standarde i čist vazduh”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je napomenuo da je Nova istočna interkonekcija strateški projekt za RS. Kaže da postoji realna osnova da jedna četvrtina, odnosno 25 odsto njenih kapaciteta, bude ustupljeno Federaciji BiH, primarno Tuzlanskom kantonu.

“Da paradoks bude veći, Denis Bećirović živi u Tuzli. Kako će objasniti svojim sugrađanima u najmnogoljudnijem kantonu da je protiv gasifikacije Tuzlanskog kantona?

Negativan stav dvojice članova Predsjedništva BiH direktna je prijetnja. Negativno će se odraziti na svaku kuću u RS i FBiH, koje bi mogle biti snabdjevene gasom iz Nove istočne interkonekcije”, ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan opravdan razlog da delegaciji za pregovore bude onemogućeno da krene u razgovore sa predstavnicima Srbije u cilju zaključivanja sporazuma o izgradnji Nove istočne interkonekcije.

Više izvora

“Po ko zna koji put ću naglasiti da RS i njeni predstavnici na zajedničkom nivou nemaju ništa protiv razvojnih projekata u Federaciji BiH.

Spremni smo podržati i Južnu interkonekciju. Svjesni smo da diverzifikacija i omogućavanje više izvora snabdijevanja gasom znače dugoročnu energetsku stabilnost, razvoj privrede i jeftiniji energent za domaćinstva”, naglasio je Košarac.

Ukoliko u Predsjedništvu BiH bude blokada, istakao je Košarac, odgovornost će snositi Bećirović i Komšić.

“Ukoliko se nastavi sa opstruisanjem Nove istočne interkonekcije, očigledno će se desiti da svi projekti budu zaustavljeni.

Odgovornost za blokadu institucija na nivou BiH bit će na dvojici članova Predsjedništva BiH. Oni će morati da objasne građanima i svojim glasačima zašto su protiv razvojnih projekata”, poručio je Košarac.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here