Home BiH Konaković: Mi smo drugačiji Bošnjaci koji žele da isprave kičmu i vrate ponos ovog naroda

Konaković: Mi smo drugačiji Bošnjaci koji žele da isprave kičmu i vrate ponos ovog naroda

0
Konaković: Mi smo drugačiji Bošnjaci koji žele da isprave kičmu i vrate ponos ovog naroda

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković oglasio se putem Facebooka građanima da bi im, kako kaže, poručio nešto kao Bošnjak.

Istakao je da je u odgovoru na zastupničko pitanje Šemsudina Mehmedovića (SDA) dobio informaciju da u institucijama radi 783 Bošnjaka manje nego što to zakoni BiH predviđaju.

“Govorio sam više puta da na čelnim pozicijama agencija na nivou države smo popravili taj debalans na štetu Bošnjaka i izjednačili te pozicije. Postavlja se pitanje, kada, kako i zašto su politički lideri koji su vodili ranije procese pristali da Bošnjaci u tim agencijama imaju jednu trećinu, iako ih po popisu ima više od 50 procenata”, rekao je Konaković.

Upozorio je da smo prva zemlja svijeta po odlasku ljudi, među prvim po korupciji i da se naše političke elite svim silama trude da nas zadrže na vrhu te ljestvice, pogotovo u javnim institucijama.

“Za nas Bošnjake je nekoliko otvorenih rana kao što je revizija presude BiH protiv Srbije, jedna je od najbolnijih. Saznali smo da agent nije imao aktivnu legitimaciju, saznali smo da i lider koji je vodio procese je znao da on nije imao legitimaciju za zahtjeve, ali nas je, kako je priznao, svjesno lagao. Saznali smo da je ambasadorica imala pravo predati taj zahtjev, ali da niko od nje to nije tražio. Godine 2016. mi Bošnjaci smo izgubili poziciju načelnika Srebrenice. Od kada Grujičić tu sjedi, Bošnjaci ne mogu vratiti tu poziciju i pitanja je da li ćemo ikada i uspjeti”, kazao je.

Naveo je da u Narodnoj skupštini Republike Srpske sjede tri Bošnjaka i da oni nemaju ni klub.

“Prvi put je to slučaj od agresije. Nekada je sjedilo 20-ak Bošnjaka u NSRS, a zbog pogubnih politika onih koji se zovu zaštitnicima Bošnjaka, sada imaju tri. Po prvi put u Vijeću naroda Bošnjaci bez Dodika ne mogu odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu. Bošnjački premijer je zajedno sa bošnjačkim direktorom Civilne zaštite i bošnjačkim dobavljačem, po cijenama koje nisu tržišne, nabavio nekvalitetne respiratore na kojim su umirali Bošnjaci uglavnom. Bošnjački političar je snimljen kako završava ruke za unutarstranačke izbore, kako bi na čelo došao Bošnjak blizak njemu. On u istom videu govori kako je završavajući ruke doveo gradonačelnika Bošnjaka na čelo grada kao u filmu Kum…”, navodi šef bh. diplomatije.

Ocijenio je da one koji se zovu zaštitnicima Bošnjaka nikada nisu zanimali oni koji smatraju BiH maticom, a to su Bošnjaci u regionu.

“Mi smo drugačiji Bošnjaci, ne uklapamo se u klišee da se daje hedija doktorima, da treba štela za upis u osnovnu i srednju školu, na fakultete, mi smo Bošnjaci koji žele da isprave kičmu i vrate ponos ovog naroda, vama kojima smeta, neka smeta i smetat će vam još. Ne obaziremo se na napade na nas i članove naših porodica, jer ti napadi će brzo splasnuti kada ogolimo vaše lažne bošnjačke interese u preduzećima, a posebno federalnim, gdje ste iznijeli stotine miliona i napravili lična i stranačka bogatsva. Imam potrebu da vam pošaljem poruku, jer period pred nama će potpuno raskrinkati bolesni narativ kako se pod zaštitom interesa bošnjačkog naroda može krast, lagat i pljačkat”, poručio je Konaković.

Njegovo kompletno obraćanje možete pogledati OVDJE.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here