Home BiH Kako zaustaviti mlade da ne odlaze iz BiH: Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja

Kako zaustaviti mlade da ne odlaze iz BiH: Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja

0
Kako zaustaviti mlade da ne odlaze iz BiH: Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja

Nije novost da se sve više mladih odlučuje na odlazak iz zemlje. Kako ih zadržati?

Vlast u Hercegovini ima moguća rješenja, pa je tako na posljednjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojena Strategija za mlade za period do 2028. godine. Hoće li ona zaista rezultirati ostankom, ili smanjenjem broja odlazaka mladih, piše BHRT.

Hercegovačko–neretvanski kanton podstiče stalno unapređenje kvaliteta života i uvjeta za razvoj punih potencijala mladih. Navedeno je to u dokumentu “Strategija razvoja Kantona” za narednih pet godina. Detektirani su najčešći problemi s kojim se susreću mladi, uz rješenja predviđena za naredne godine.

Položaj mladih danas, jednoglasan je stav, nije zadovoljavajući.

“Ovakva je situacija, kada su u pitanju obiteljski proračuni, neodrživa. Studenti u potpunosti moraju plaćati studij. Naša želja je kroz ovaj dokument otvoriti prostor da već od naredne proračunske godine imamo sredstva i za participirane upisnine, koje bi kroz četiri godine dosegle razinu onoga što bi trebao biti naši cilj, a to je da studenti koji studiraju na javnim sveučilištima imaju besplatan studij”, naglašava Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg skupštine HNK (HDZ).

I to je jedna u nizu mjera koja bi trebala poboljšati standard mladih. Neophodni su i novi zakon o srednjoškolskom obrazovanju, znatno više radnih mjesta, otvaranje strukovnih škola i mogućnost prekvalifikacija

Niz mjera za ostanak i bolji život mladih

“Kroz ovu strategiju je dotaknut dio rješenja, a svakako kroz buduće dokumente morali bismo implementirati stvari koje se direktno tiču statusa mladih koji će potpomognuti njihov ugodan život ovdje, a kako ne bi bili prisiljeni tražiti neku novu sredinu za život”, smatra Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA).

“Imamo jako puno nelogičnosti na tržištu rada. S jedne strane imamo puno nezposlenih ljudi, a s druge strane manjak radne snage koju moramo nadomještati drugim metodama”, dodao je Martinović.

Bolji poslovni ambijent

Strategija će se baviti i nezaposlenošću. Prioritet u akcionom planu je podrška Kantona za stambeno zbrinjavanje mladih, a kao mjera je navedeno i oslobađanje od obavezne uplate poreza na prvu nekretninu. Prije svega je, ipak, bolji poslovni ambijent.

“Mi smo imali radionice u srednjim školama sa omladinom koja nije ni imala priliku da se zaposli. U našem društvu je integrisana činjenica da je to društvo koruptivno i da je to teško riješiti. Mladi sa 16 godina već govore kako nema posla i kako hoće da odu. Izuzetno je važno da se nađe sistemsko rješenje i da rješavamo probleme od samog korijena. Strategija je jedno od ključnih rješenja koja će nam u tom pomoći”, mišljenja je Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Mostara.

Mladi danas nemaju ni institucionalno uređene živote zbog čega su zakinuti za mnoga prava koja se ostvaruju u drugim državama. Strategija poput ove Hercegovačko-neretvanskog kantona može znatno popraviti položaj mladih, ali za razliku od mnogih dokumenata koje su vlasti u Bosni i Hercegovini mdosad uzaludno usvojile, ona mora biti efikasna.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here