Home BiH Kako je Hadžibjarić prepadao svjedoke: Samo pričaj kako smo rekli i sve će biti uredu

Kako je Hadžibjarić prepadao svjedoke: Samo pričaj kako smo rekli i sve će biti uredu

0
Kako je Hadžibjarić prepadao svjedoke: Samo pričaj kako smo rekli i sve će biti uredu

Nakon što je tužilac Darko Soldat pročitao i pokazao dokaze na osnovu kojih traži pritvor za Ibrahima Hadžibajrića i Almu Destanović, pročitao je i razloge.

Prvo je pročitao zašto bi sud trebao odrediti pritvor Almi Destanović.

Govoreći o njoj, tužilac Soldat je kazao da postoji opasnost od bjekstva i na taj način izbjegavanja krivične odgovornosti jer je državljanka Kosova i Srbije.

“Na Kosovu ima porodičnu kuću u kojoj živi njena majka. Ako bi pobjegla na Kosovo, Tužilaštvo ne bi moglo poslati ni dopis da je izruče zbog odnosa sa Kosovom.

Osim toga Kosovo ne izručuje svoje državljane. Osim što je zaposlena u Općini Stari Grad, ona nema nikakve veze sa BiH. S obzirom da je osumnjičena za teška krivična djela za koja joj prijeti kazna zatvora od 20 godina, Tužilaštvo smatra da ima veliki motiv da pobjegne”, rekao je.

Kako je naveo, na njenom računu pronađeno je 160.000 KM, a 2012. je i kupila stan od 80 kvadrata na Ilidži. Iz ugovora se vidi da ga je platila u gotovini. Tužilaštvo sumnja da je novac uopće uplaćen, a iako jeste onda se postavlja pitanje otkud joj toliki novac.

“Ako ga je zaradila radeći u Opštini Stari Grad, Tužilaštvo se pita od čega je onda živjela”, rekao je tužilac.

Govoreći o Hadžibajriću, tužilac je istakao da je on kao načelnik stekao mnoga poznanstva.

Kazao je da postoji opravdana sumnja da bi boravkom na slobodi uticao na svjedoke što je, kako tvrdi Tužilaštvo, već ranije radio.

Kako tvrde oz Tužilaštva, lica koja su predstavljana kao ona koja su iznajmila parking, dobijala su u decembru 2020. godine instrukcije preko Sky aplikacije šta da pričaju u policiji jer su već tada pozvani na saslušanje.

Tužilaštvo tvrdi da je su ta lica prije nekoliko dana u izjavi priznala da ih je u to vrijeme zvao i sam Hadžibajrić i rekao da samo pričaju kako im je rečeno i da će sve biti u redu, odnosno da nemaju razloga za brigu.

“Smatramo da puštanje na slobodu može pomoći Hadžibajriću da uništi dokaze za koje se možda još ne zna ili koje Tužilaštvo pokušava pribaviti. Stavljaju mu se na teret teška krivična djela i prijeti mu dugogodišnji zatvor. Smatramo da grupa za organizovani kriminal, s kojom sarađuje, ima interes da on ostane načelnik Općine kako bi mogli nastaviti s poslovima koje su radili do sada”, rekao je tužilac.

Dalje se navodi da je kroz dešifrovane podatke iz Sky aplikacije otkriveno da je Hadžibajrić dobijao poklone, računajući i skupocjeni sat.

Kod Seida se na jednom računu nalazi 50.000 eura i 150.000 KM, rekao je tužilac.

Također, tvrdi da se da je kupio apartman u Baškim Vodama. U pretresu sefa kod Hadžibajrićeve kćerke se pronašlo 9.000 eura i 17.000 KM.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here