Home BiH Jedna Sky poruka razotkrila mrežu plaćenih ubica u Prijedoru: Pištolj povezao ubistvo Bašića i Šmita!?

Jedna Sky poruka razotkrila mrežu plaćenih ubica u Prijedoru: Pištolj povezao ubistvo Bašića i Šmita!?

0
Jedna Sky poruka razotkrila mrežu plaćenih ubica u Prijedoru: Pištolj povezao ubistvo Bašića i Šmita!?

Istražitelji koji rade na slučajevima ubistava u Prijedoru dobili su posljednjih dana dokaz koji je povezao krimose koji su u sve umiješani.

Raport otkriva detalje.

U martu 2021. u naselju Raškovac, kod Prijedora, pored rijeke Sane pronađeno je tijelo Mihajla Stupar zvanog Šmit.

Mihajlo Stupar brutalno ubijen

Šmit je ubijen brutalno, a prema podacima koji su procurili iz istrage, prvo je pregažen automobilom pa je izudaran palicama. Tijelo su pronašli ribari.

No, zanimljivo je da se pored tijela Šmita nalazio pištolj, što su pripadnici MUP-a RS zadokumentovali.

Fotografija pištolja koji je pronađen pored tijela ubijenog Šmita

Za ovo ubistvo osumnjičen je Marko Momić, čovjek s debelim policijskom dosjeom – ne samo u BiH. Međutim, uz pomoć dobro razgranate mreže, Momić bježi u Srbiju. U međuvremenu je Tužilaštvo BiH raspisalo crvenu potjernicu za njim.

Sljedeći važan lik za priču je Dalibor Railić.

Privođenje Dalibora Railića

U proljeće prošle godine u klasičnoj hinjskoj zasjedi upucan je načelnik Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić.

Bašić je, dok je pješice išao prema poslu, upucan hicem iz pištolja sleđa, u potiljak.

Za ovo ubistvo je kao nalogodavac uhapšen Dalibor Railić koji je, prema optužnici Tužilaštva BiH, platio 50.000 eura Aleksandru Miljatoviću da to ‘odradi’. Ujedno je to prva optužnica koja je podignuta na osnovu dokaza koji su prikupljeni iz Sky aplikacije.

Railić, koji se trenutno nalazi u pritvoru i čeka početak suđenja, uporno je istražiteljima tvrdio da on nema nikakve veze sa osumnjičenim ubicom Momićem niti da ga poznaje.

No, nedavno su iz Europola u Tužilaštvo BiH stigli novi podaci sa Sky aplikacije u kojima su bile komunikacije Railićevog plaćenog ubice Aleksandra Miljatovića.

U poruka se vidi da je Miljatović prodavao pištolj Railiću 20 dana prije ubistva Šmita. Uz to mu šalje i fotografije pištolja.

Fotografija pištolja iz Sky aplikacije. Fotku šalje Miljatović Railiću

Istražitelji su nakon toga uporedili fotografije pištolja iz Sky aplikacije s pištoljem kojeg su našli uz tijelo ubijenog Šmita. Identični su.

I to je otvorilo jedan potpuno novi vidik na ubistvo Šmita kao i moguću umiješanost drugih osoba u ovo krvavo ubistvo. Jer, istražitelju su od početka sumnjali da Momić bio samo izvršilac, a da je nalogodavac bio neko drugi.

Nakon novih Sky komunikacija otvorena je sumnja da je Railić od Momića tražio ubistvo Šmita, a da je preko Miljatovića nabavio pištolj. Zbog čega ga Momić nije iskoristio još uvijek nije jasno.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here