Home BiH Je li Vlada KS stala ukraj velikom problemu: Uvode se ogromne promjene u upravljanje zajedničkim dijelovima zgrade 

Je li Vlada KS stala ukraj velikom problemu: Uvode se ogromne promjene u upravljanje zajedničkim dijelovima zgrade 

0
Je li Vlada KS stala ukraj velikom problemu: Uvode se ogromne promjene u upravljanje zajedničkim dijelovima zgrade 

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Kako objašnjavaju uz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, nacrt definiše obaveze etažnih vlasnika, upravnika i predstavnika etažnih vlasnika.

Razlog za izmjene

Predloženim zakonskim rješenjima se mijenja više od polovine članova važećeg Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade. 

Pored toga, kao razlog za donošenje ovog zakona su i pojedini zaključci Skupštine Kantona Sarajevo kojima su predlagana određena rješenja. 

Predloženim zakonskim rješenjima je, u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima nadležnost za određivanje prinudnog upravnika i određivanje minimalne naknade, utvrđena kao obaveza jedinica lokalne samouprave, a ne obaveza Vlade KS i resornog ministarstva, jer se poslije donošenja zakona iz 2017. godine ovo pitanje višestruko problematiziralo i kroz zastupnička pitanja i inicijative Skupštine KS, uz isticanje da je time bio povrijeđen Zakon o stvarnim pravima i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH. 

Nacrt zakona

Nacrtom zakona se propisuje da ugovor između etažnih vlasnika i upravnika potpisuje odgovorno lice upravnika i etažni vlasnici posebnih dijelova čija je ukupna korisna površina veća od 50 posto, a ne samo predstavnik etažnih vlasnika, kao što je to regulisano postojećim zakonom. 

Predloženim rješenjima u nacrtu zakona se propisuje pravo etažnih vlasnika da biraju predstavnika etažnih vlasnika za svaki ulaz u zgradi, a ne za zgradu kao građevinsku cjelinu, kao što je to propisano u važećem zakonu i na ovaj način se stvara mogućnost efikasnije kontrole naplate i utroška finansijskih sredstava od strane upravnika, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here