Home BiH Jasmin Kadić: Uništavajući UKC Tuzla, SDA i DF dovode u opasnost i njegove pacijente

Jasmin Kadić: Uništavajući UKC Tuzla, SDA i DF dovode u opasnost i njegove pacijente

0
Jasmin Kadić: Uništavajući UKC Tuzla, SDA i DF dovode u opasnost i njegove pacijente

Skupština Tuzlanskog kantona na posljednjoj hitnoj sjednici donijela je odluku o stavljanju van snage sporazuma o preuzimanju osnivačkih prava u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u kojima je i Vlada Federacije BiH.

Tim povodom reagirao je Jasmin Kadić u ime Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzli.

“Kantonalna vlast SDA-DF, opterećena sudbinom i namirenjem svojih kadrova, u potpunosti je zaboravila na probleme i poboljšanja usluga građana Tuzlanskog Kantona.

Umjesto da se bave sistematskim rješenjima oko dugovanja UKC Tuzla, koje iznosi preko 90 miliona KM, zastarjelom i dotrajalom opremom, listama čekanja i nizom drugih problema koje izazivaju ogromno nezadovoljstvo pacijenata i uposlenih na UKC, ova jalova koalicija nastavlja se baviti isključivo sobom i svojim sudbinom.

Činjenica da se odluka o ukidanju sporazuma kojim se reguliše upravljanje UKC-om Tuzla donosila po najhitnijoj proceduri i bez uvida ne samo javnosti, nego i poslanika u Skupštini TK, dovoljno govori o ozbiljnosti i nebrizi za posljedicama donesene odluke”, kaže Kadić.

Pacijenti i njihove usluge, zaposlenici i uslovi rada, kao i opremljenost ove ustanove od najvećeg značaja su, dodaje on, očigledno na zadnjem mjestu još uvijek aktualnoj Vladi SDA-DF.

“Naša stranka će poduzeti radnje da se ova odluka suprotna federalnom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti što prije poništi, a uništavanje ove ustanove od koje zavise životi i zdravlje građana Tuzlanskog Kantona, zaustavi.

Naš cilj je uspostavljanje zakonite i kompetentne uprave UKC Tuzla koja će odmah početi raditi na zadovoljstvo pacijenata i uposlenika koji su umorni od političkih odluka zbog kojih svi osim donosilaca tih odluka trpe.

UKC Tuzla ne smije postati Kantonalna bolnica i mora se poštovati federalni Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Na kraju, ako postanemo kantonalna bolnica da li će UKC Tuzla izgubiti mogućnost da školuje buduće specijaliste i subspecijaliste. Da li je ovo plan da na području BiH budu samo tri klinička centra i da naši mladi ljekari specijalističke i subspecijalističke ispite moraju polagati u Mostaru, Sarajevu ili Banja Luci?”, rekao je Kadić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here