Home BiH IZBiH o projektu Dodika i Stanivukovića: Pokušava se sakriti da se hotel Palas gradi na mjestu porušene džamije

IZBiH o projektu Dodika i Stanivukovića: Pokušava se sakriti da se hotel Palas gradi na mjestu porušene džamije

0
IZBiH o projektu Dodika i Stanivukovića: Pokušava se sakriti da se hotel Palas gradi na mjestu porušene džamije

Ostavit ćemo trajni pečat ovom gradu. Ovaj hotel otvorit će novu eru razvoja Banje Luke. Ništa više neće biti isto, poručio je jučer gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković na predstavljanju hotela Palas.

Kako je objavljeno iz Gradske uprave Banje Luke, riječ je o najvećoj zgradi u historiji RS i prvom hotelu s pet zvjezdica.

“To je veliki cilj koji smo postavili. U ovom trenutku imamo sve osigurano, građevinsku dozvolu, projekt, procijenjenu vrijednost, sredstva koja su osigurana i danas, kada krećemo u konačni završetak, nećemo stati, dodao je Stanivuković.

I predsjednik RS Milorad Dodik je sa Stanivukovićem prisustvovao prezentaciji, kazavši kako će hotel Palas biti jedan od najljepših objekata u Banjoj Luci. Dodik je istakao da se na ovo dugo čekalo, ali da je bilo mnogo posla u vezi sa formalno-pravnim pitanjima koja su riješena saradnjom lokalnih i republičkih vlasti.

“Uvjeren sam da ćemo veoma brzo položiti kamen temeljac i u nekom optimalnom vremenu potrebnom za gradnju biti u prilici da otvorimo jedan od najljepših objekata koji imamo u gradu”, rekao je Dodik.

Međutim, ni Dodik ni Stanivuković nisu kazali kako je na zemljištu na kojem će biti građen hotel bila džamija koja je nasilno srušena.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nikada se neće niti smiju odreći niti jednog pedlja vakufske imovine, a pogotovo imovine na kojoj je bio izgrađen vjerski objekat, saopćila je danas Vakufska direkcija Islamske zajednice.

„Danas nakon više od 50 godina se upravo na jednoj takvoj nekretnini pred očima javnosti, uz prisustvo najviših državnih dužnosnika, kopaju temelji za izgradnju najmodernijeg hotela koji će konačno da zatre trag da je tu ikada bila džamija i vakufska imovina. Za nas u Islamskoj zajednici je to jedan od najžešćih ataka na dostojanstvo muslimana, ravno rušenju Ferhadije džamije“, kaže se u saopćenju.

Iz Vakufske direkcije podsjećaju da je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka još 2001. godine pokrenuo postupak osporavanja nezakonite privatizacije vakufske parcele označene kao k.č. broj 3/18, na kojoj je bila izgrađena džamija.

Postupak je pokrenut na osnovu istog zakona kojim je RS vratila imovinu Pravoslavnoj crkvi i drugim licima srpske nacionalnosti, a koji je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika stavljen van snage.Ustavni sud BiH je odbio apelaciju MIZ Banja Luka, uz obrazloženje da nije donesen zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji i da je spomenuti zakon stavljen van snage, pa „nije legitimno očekivati“ povrat predmetne imovine.

U saopćenju Vakufske direkcije se dodaje da Islamska zajednica neće odustati od pravne borbe i da će u skladu sa raspoloživim pravnim sredstvima pokrenuti sve vrste postupaka s ciljem zaštite temeljnih ljudskih prava muslimana.

„Gradnja najmodernijeg hotela, velika investicija i ostali s ushićenjem izrečeni superlativi imaju cilj samo jedno – da se javnosti sakrije informacija da se Hotel ‘Palas’ gradi na tuđoj zemlji, vakufskoj lokaciji na kojoj je bila izgrađena džamija“, navodi se se u saopćenju.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here