Home BiH “Geografija nestanka” Emira Suljagića predstavljena na Mostarskom ljetu

“Geografija nestanka” Emira Suljagića predstavljena na Mostarskom ljetu

0
“Geografija nestanka” Emira Suljagića predstavljena na Mostarskom ljetu

“Geografija nestanka” naziv je knjige Emira Suljagića koja je predstavljena u četvrtak navečer u Centru za kulturu Mostar u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto”.

U promociji je, uz autora, učestvovala Lejla Žujo-Marić, vanredna profesorica na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Mješavina različitih diskursa

Žujo-Marić je istakla kako je riječ o zanimljivoj knjizi koja nastaje kao mješavina različitih diskursa i generalno autorskih diskursa koji se mogu pratiti kod Suljagića od, kako je kazala, njegovog javnog djelovanja, istine o genocidu za koju se zalagao i zalaže, do naučnih tekstova i publicističkog oblika pisanja koji je prisutan i odranije.

Dodala je kako neki autori kažu da se u ovoj knjizi mogu čitati i određene književne vrijednosti.

“Prepoznaje se dakle taj autobiografski ton koji je kombiniran sa dokumentarnim i faktografskim s ciljem ukazivanja na jednu specifičnu, drugačiju viziju geografije u odnosu na onu s kojom smo se susretali u našem dosadašnjem formalnom obrazovanju.

Riječ je specifičnoj geografiji, geografiji nestanka koja zapravo prati na koji način se prostori uslijed ratnih dešavanja i preciznije genocida mijenjaju i od zavičajnih poznatih prostora postaju prostori koji nestaju, koji se obrušavaju, koji su zapostavljeni i koji generalno prate paralelno sudbinu ljudi sa tog prostora”, naglasila je Žujo-Marić u izjavi za novinare.

Dodala je kako se knjiga mora pročitati da bi se bolje razumjeli historijski procesi kroz koje je prošla naša domovina, ali koji se nažalost i ponavljaju.

“Ovdje Emir Suljagić govori o tome koliko historija ima svojstva recidiva, odnosno tragičnog ponavljanja i koliko to zapravo može biti pogubno za sve nas ukoliko nemamo svijest o tome i ukoliko se prepustimo zaboravu koji nadire na različite načine”, ocijenila je Žujo-Marić.

Pisao i ranije o Srebrenici

Po riječima autora, knjiga je nastavak svega onoga što je ranije pisao o Srebrenici.

“Ima i autobiografskih i dokumentarnih elemenata i žanrovski je vrlo fluidna. Inspirisana je Srebrenicom, dijelom i nekakvom mojom pričom o mojoj porodici, inspirisana je i onim što smo zatekli tamo kad smo se vratili i time kako to izgreda danas.

Inspirisana je na kraju krajeva jednom šutnjom o tome šta se nama dogodilo među našim komšijama. Onako kako ja to vidim, predstavlja samo nekakav logičan nastavak nekih ranijih stvari koje sam pisao o Srebrenici”, kazao je Suljagić.

Inače, ovo je autorova treća knjiga o Srebrenici. Objavljena je 2021. godine u okviru Izdavačke kuće Vrijeme u Zenici.

Manifestaciju “Mostarsko ljeto” organizira pet kulturnih institucija u Mostaru: Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

U sklopu nje će biti održano više od trideset kulturnih sadržaja, prenosi FENA.

(Foto: FENA)

(Foto: FENA)

(Foto: FENA)

(Foto: FENA)

(Foto: FENA)

(Foto: FENA)

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here