Home BiH Gabriel Escobar u američkom Senatu žestoko opleo po Dodiku i bh. liderima: “Svi vode svoje politike”

Gabriel Escobar u američkom Senatu žestoko opleo po Dodiku i bh. liderima: “Svi vode svoje politike”

0
Gabriel Escobar u američkom Senatu žestoko opleo po Dodiku i bh. liderima: “Svi vode svoje politike”

Specijalni savjetnik u Ministarsvu vanjskijh poslova SAD-a Derek Chollet i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar obratili su se danas Odboru za vanjsku politiku američkog Senata govoreći o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Chollet je kratko govorio o Bosni i Hercegovini gdje je, ozmeđu ostalog, kazao da ga zabrinjava zapaljiva retorika.

“Ona pokopava temelje Dejtona. Bit će posljedica za to. I dalje smo posvećeni BiH i punoj provedbi Dejtonskog sporazuma”, kazao je Chollet koji je dodao da je temeljni cilj SAD-a na Zapadnom Balkanu razviti demokratiju i da sve vlade moraju biti odgovorne.

Escobar kaže da se u regionu moraju smanjiti tenzije koje prijete regionalnoj stabilnosti.

“Velika prepreka za mir je odnos Srbije i Kosova. Sporazum koji je donešen u februaru trebao bi poboljšati situaciju. Pokušavamo ojačati mir. SAD i dalje podržava i Kosovo i Srbiju. Ako ne uspijeu doći do dogovora, onda će Rusija imati veći uticaj”, kazao je Escobar pa se osvrnuo na BiH.

“U BiH disfunkcionalna podjela je podijelila društvo. Etnonacionalni politički lideri, svi vode svoje političke igre a ne prate javno dobro. Mi se bavimo jačanjem uloge međunarodne zajednice. Koristimo bonske ovlasti da bi se formirala Vlade FBiH nakon više od osam godina. To je bila teška ali potrebna odluka. S novom Vladom želimo da se provode reforme.

Uzemirava nas Dodik sa antiustavnim akcijama. Pokušavamo ga odgovoriti od politike otcjepljenja. Dajemo podrušku Altea misiji. I dalje ćemo koristiti sankcije za one koji potkopavaju Dejtonski sporazum i institucije BiH”, naglasio se Escobar.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here