Home BiH FOTO Održani 513. dani Ajvatovice

FOTO Održani 513. dani Ajvatovice

0
FOTO Održani 513. dani Ajvatovice

Bošnjaci ni od koga ne traže dozvolu da borave na svojoj zemlji i nikome se neće izvinjavati zbog toga, poručeno je s današnje centralne svečanosti ovogodišnje manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza, učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”.

(Foto: AA)

Konjanici, građani i zvaničnici na Ajvatovici

Oko 280 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Konjanici, bajraktari i brojni vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine pohodili su podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Tamo se, prema vjerovanjima, učenjak Ajvaz-dedo 40 jutara molio Bogu za vodu. A, u sjećanju na uslišenu mu molitvu, zahvaljujući kojoj je Prusac dobio vodu, vjernici više od pet stoljeća pohode ovaj kraj.

(Foto: AA)

Posebno oduševljenje prisutnih izazvao je nastup tradicionalnog turskog vojnog orkestra “Mehter”, inače orkestra iz sastava Ministarstva odbrane Turkiye, te učači ilahija iz BiH i Turkiye.

Nakon obraćanja i programa, klanjan je podne-namaz i proučena dova. Podne namazu je prethodio kulturno-umjetnički program.

Bajraktare, zadužene predstavnike džemata iz BiH za nošenje zastava, koji su nosili bajrake prema platou Ajvatovice, slijedilo je više stotina posjetitelja ove manifestacije iz BiH.

Raditi na boljoj budućnosti za sve

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović je ukazao na značaj zaštite i očuvanja tradicije, države i naroda.

(Foto: AA)

“Naš identitet nam govori ko smo i šta smo, a ljubav prema našoj domovini nam pomaže da je čuvamo i unapređujemo, a da i ona nas čuva. To je uzajamni proces bez kojeg nema opstanka ni naroda ni države. Nemojmo na osnovu činjenice da je naša država odbranjena od nedavne agresije zavaravati se i misliti da za nju više nema opasnosti i prijetnji. Naprotiv, u posljednje vrijeme sve više jačaju napori da se naša domovina definitivno podijeli i da naš narod bude sveden na što manju teritoriju, a po mogućnosti i da nestane s ovih prostora. Dakle, ratni cijevi neprijatelja Bosne i Hercegovine su i sada aktuelni, samo što se nastoje ostvariti drugim sredstvima. Ta nastojanja su sve očitija i sve opasnija, ali je glavno pitanje jesmo li mi toga svjesni i šta činimo da do toga ne dođe? Hoćemo li dozvoliti da unište našu domovinu, a nas protjeraju i odvedu u nestanak? Naravno da nećemo i ne smijemo to dozvoliti. Ali moramo učiniti sve što treba da do toga ne dođe, moramo znati ko smo, šta nam je cilj i zajednički raditi na njegovom ostvarenju”, rekao je muftija Adilović i dodao:

“Hoćemo li dozvoliti da nepravda nadvlada pravdu, da zločinci budu nagrađeni, a nedužni ljudi kažnjeni? Naravno da nećemo. Ne smijemo više biti naivni i vjerovati da nam niko ne prijeti i da će nas neko drugi zaštititi. Naravno, pri zaštiti države i naroda, kao i kroz našu dugu povijest, pri tome nikome ne želimo činiti nepravdu i zlo nego sa svim ljudima dobre volje raditi na boljoj budućnosti svih građana i naroda Bosne i Hercegovine”.

(Foto: AA)

Vjernicima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i dijaspore obratio se i izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

On je naglasio da su planine kroz historiju čovječanstva bile simbol veličine, ponosa i snage, a u BiH brda simboliziraju i sigurnost.

‘Bošnjaci politički obespravljeni’

“Jezgro Bosne su njene planine i tu se čuva njen iskonski duh”, rekao je muftija Dizdarević podsjetivši da Bošnjaci vole svoje planine i “znaju da je dobro imati hiljadu prijatelja, ali držati brata za brata i zato se redamo u safove na ovoj planini iščekujući Allahu milost”.

Podsjetivši da su se juče “neki redali u redove takozvane parade ponosa”, rekao je da muslimanima smeta to što su prava jednih važnija od prava drugih, prava grupice u odnosu na hiljade diskriminisanih Bošnjaka.

(Foto: AA)

“Ono što nama smeta jeste kada su nečija prava važnija od drugih. Kada su jedni jednakiji od drugih. Moramo kazati da su mnoga prava uskraćena muslimanima, muslimankama samo zato što nose mahramu. Država jedino s Islamskom zajednicom ne želi da potpiše ugovor. Bošnjaci su politički obespravljeni posljednjim odlukama međunarodne zajednice”, pojasnio je muftija Dizdarević i poručio:

“Bošnjaci ni od koga ne traže dozvolu da borave na svojoj zemlji i nikome se nećemo izvinjavati zbog toga”.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu proučio je muftija travnički Ahmed ef. Adilović, nakon čega je klanjan podne-namaz.

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here