Home BiH Feraget za Raport uoči novog suđenja u slučaju Memić: Prihvatit ćemo presudu, samo neka bude poštena

Feraget za Raport uoči novog suđenja u slučaju Memić: Prihvatit ćemo presudu, samo neka bude poštena

0
Feraget za Raport uoči novog suđenja u slučaju Memić: Prihvatit ćemo presudu, samo neka bude poštena

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kaže za Raport da pretres pred Apelacionim odjeljenjem Zijadu Mutapu i drugima zbog prikrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić ne bi trebao trajati dugo i da će prihvatiti presudu kakva god bude, samo da bude poštena.

Sljedeće sedmice počinje pretres pred Apelacionim vjećem Zijadu Mutapu, Alisi Mutap Ramić, Hasanu Dupovcu, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću nakon što je Apelaciono odjeljenje prije mjesec usvojilo žalbu i ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH.

Feraget nas podsjeća zašto je ukinuta prvostepena presuda.

“Ista nije u skladu sa pravilima postupka zbog učinjenih bitnih povreda i odredaba krivičnog postupka.

Vijeće nije obrazložilo u prvostepenoj presudi zašto je 29 svjedoka nebitno. To morate obrazložiti. Odbili su da saslušaju svjedoka Kemala Dizdarevića na okolnosti njegovog rada na predmetu i vezano za amneziju Alise Mutap”, kaže nam Feraget.

Objašnjava da je pretres pred Apelacionim odjeljenjem skraćena forma.

“Ovo nije glavni pretres jer on se više ne može ponoviti. To je jedna skraćena forma jer Vijeće, kad je ukinulo tu prvostepenu presudu, koja je sad ništavna, poništila je postupak u kojem je ona donijeta i poništen je sadržaj te prvostepene presude. U ovom postupku se neće ponovo izvoditi dokazi.

Vijeće sada pita podnosioca žalbe, odnosno Tužilaštvo BiH, kakav je njihov prijedlog za održavanje tog pretresa jer i ovaj pretres se vodi na osnovu optužnice, ali i na osnovu žalbe i rješenja tog Vijeća. Dakle, to nam je postavilo sada novi okvir”.

Tri mogućnosti izvođenja dokaza

Objašnjava kakve mogućnosti sada postoje kada je u pitanju izvođenje dokaza i saslušanje svjedoka.

“Tužioci imaju mogućnost da traže od Apelacionog odjeljenja da se na pretresu reproduktuju iskazi, pošto su snimljeni. Dakle, ne trebaju se čitati.

Druga mogućnost bi bila da se prihvate, bez da se reproduktuju, ti dokazi koji su već jednom izvedeni.Treća varijanta, odnosno vrsta dokaza, je da se izvedu novi dokazi”, kaže Feraget.

Objašnjava i koja je najrealnija opcija.

“Što se tiče dokaza koji će se ponovo izvoditi, o tome odluku donosi Vijeće na način da tužilac traži reproduktovani iskazi svjedoka i vještaka, ali samo pod uslovom da su oni bili i unakrsno ispitivani, odnosno ako nikome nije uskraćena ta mogućnost. Dakle, to bi bila neka vrsta podsjećanja. Ja to ne očekujem, nije uobičajna praksa. Sudije će svakako prije donošenja potpuno nove presude izvršiti puštanje svih iskaza, pa bi onda Tužilaštvo moralo imati posebne razloge da sada kaže da oponovo slušamo 69 svjedoka. Zato nema potrebe.

S obzirom da niko nikome nije zabranio unakrsno ispitivanje, u tom slučaju Tužilaštvo predlaže da se to prihvati kao dokaz. To mi je nekako najlogičnija varijanta”.

Suđenje neće trajati dugo

“Ja mislim da ovo neće dugo trajati. Očekujem samo dva ili tri ročišta i nakon toga će uslijediti onaj uobičajni dio kao što su završne riječi, rok za Sud pa objava presude”, rekao je Feraget.

Dodaje da očekuje poštenu presudu.

“Bilo bi nepošteno od mene da sada najavim kakvu presudu očekujem. Ja samo očekujem da se potpuno ispoštuje zakonska procedura. To je ono za šta se mi borimo već osmu godinu. Očekujem da Sud BiH donese jednu zakonitu i pravilnu odluku, pa kakva god ona bude ja ću je ispoštovati”, rekao je Feraget.

Istraga za ubistvo

Upitali smo ga i dokle je istraga za ubistvo Dženana Memića koju također vodi Tužilaštvo BiH.

“Postoje svakako nove informacije, ali ne možemo ih podijeliti s javnosti da bismo zaštitili integritet istrage. Mogu reći da se radi vrlo detaljno, da se provode određena vještačenja čiji rezultati se čekaju, neka se rade van BiH tako da se i tu nadam najboljem”, rekao je Feraget na kraju razgovora za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here