Home BiH Feraget: Brankovi sporedni krivci su odgovorni za ovo. Istraga o ubistvu Dženana je intenzivirana

Feraget: Brankovi sporedni krivci su odgovorni za ovo. Istraga o ubistvu Dženana je intenzivirana

0
Feraget: Brankovi sporedni krivci su odgovorni za ovo. Istraga o ubistvu Dženana je intenzivirana

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget dao je izjavu nakon današnjeg ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Na ročištu je svjedočio vještak Irhad Kos. On je govorio o tome da nestanak struje ne može uzrokovati nestanak snimka sa nadzronih kamera.

Tvrdnja je to odbrane optuženih za skrivanje dokaza, jer je snimak sa hotela Cristal iz noći kada je stradao Dženan Memić – nestao.

“Sve oni su po meni odgovorni zbog toga što već osmu godinu pokušavamo utvrditi istinu o ubistvu Dženana Memića i time vratiti dostojanstvo profesiji policajaca, tužioca i sudije”, rekao je on.

Kaže da su odgovorni ‘Brankovi sporedni krivci’.

“Za sve to bih učinio odgovornim Brankove sporedne krivce. Brankovi sporedni krivci su policajci i tužioci koji su uništavali dokaze zbog čega sve traje osam godina. Oni su glavni krivci što ne znamo kakav je sadržaj videosnimaka koji su uništeni.

Tražiti te dokaze bi bilo isto kao vještačiti oružje koje je neko bacio ili sakrio. Možete samo pretpostavljati šta sadrže snimci ali ste dokazali da su oni uništeni zbog ljudskog faktora.

Teza odbrane je bila da je nestalo struje. Tužilaštvo je uspjelo dokazati, uz izuzetno vještačenje Irhada Kosa, da nestanak struje ne uzrokuje nestanak dokaza”, rekao je Feraget.

On se osvrnuo i na to da je Sud odobrio svjedočenje dr. Kemala Dizdarevića, Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje. Oni bi trebali govoriti o navodnoj amneziji Alise Mutap.

“Mislim da nemamo boljih stručnjaka od njih”, rekao je on te nastavio:

“Time će odbrani biti omogućeno da ih ponovo ispitaju. Ovo je suština borbe, osjećam se dobro, vjerujem Tužilaštvu i Sudu. To je smisao poštivanja zakona i Ustava”.

Upitan je i za dio svjedočenja Kosa po kojem je možda moguće da neke službe vrate snimak.

“Istraga još traje, podizanjem optužnice ne prestaje istraga. Podizanjem optužnice tužioci ne završavaju istragu. Moguća je rekonstrukcija snimaka. To bi nas dovelo do toga da znamo šta se nalazi na snimcima, a ovdje sudimo ljudima koji su izbrisali snimke. To nije ključno za ovaj predmet”, naveo je Memić.

Govoreći o istrazi za ubistvo Dženana Memića, rekao je da je ona intenzivirana.

“Istraga je pokrenuta i intenzivirana i vodi se protiv više lica. Prvoosumnjičena je Dalida Burzić, Muris Ćato, Vahid Ćosić…”, zaključio je Feraget.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here