Home BiH EU: NSRS nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

EU: NSRS nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

0
EU: NSRS nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Autoritet i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao najvišeg sudskog organa Bosne i Hercegovine je neupitan. Njegove odluke, koje su konačne i obavezujuće u cijeloj zemlji, moraju se poštovati, poručeno je danas iz Europske unije nakon što je jučer u NSRS usvojen Zakon kojim se suspenduju odluke Ustavnog suda u tom bh. entitetu.

“Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Zbog toga je jučerašnje glasanje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj bez pravnog osnova”, kategorični su iz EU.

Istakli su da glasanje označava “jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU”.

“Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine.

EU je dosljedno demonstrirala da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću prema zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj državi”, saopćeno je.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here