Home BiH Duraković za Raport: Konačno bi mogli imati presudu da su srbijanske službe bile umiješane u rat u BiH

Duraković za Raport: Konačno bi mogli imati presudu da su srbijanske službe bile umiješane u rat u BiH

0
Duraković za Raport: Konačno bi mogli imati presudu da su srbijanske službe bile umiješane u rat u BiH

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donijet će danas konačnu presudu u predmetu protiv bivših rukovodilaca srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovice Stanišića i Franka Simatovića, čime će se rad Haškog tribunala na procesuiranju zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini završiti.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH.

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković kaže da je današnja presuda posebno bitna jer pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

“Današnja presuda u predmetu Stanišić i Simatović je posebno bitna budući da je, pored toga što osim Stanišića i Simatovića pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije ranije osuđen za umješanost u rat u BiH. Također, ovo je posljednji proces pred ovim Tribunalom vezano za procesuiranje zločina počinjenih tokom rata u BiH”, naveo je Duraković.

On je istakao da se nada da će tužitelji uspjeti dokazati njihovu odgovornost.

“S obzirom na to da je Pretresno vijeće u prvostepenom postupku utvrdilo odgovornost Stanišića i Simatovića samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac, nadam se da će tužitelji u drugostepenom postupku uspjeli dokazati odgovornost Stanišića kao šefa Službe državne bezbjednosti i Simatovića kao komandanta Jedinice za specijalne operacije, u dijelu koji se odnosi za planiranje, naređivanje, pomaganje ili podržavanje drugih krivičnih djela iz optužnice koji se odnose i na druge dijelove Bosne i Hercegovine.

U tom slučaju bismo konačno imali presudu koja potvrđuje umiješanost srbijanskih dužnosnika i službi tokom rata u BiH na cijelom prostoru. Pored navedenog, nadam se i većoj kazni”, rekao je Duraković za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here