Home BiH Dodik: Putinu ću reći da je Dejtonski sporazum snažno urušen. Pitanje je da li i postoji

Dodik: Putinu ću reći da je Dejtonski sporazum snažno urušen. Pitanje je da li i postoji

0
Dodik: Putinu ću reći da je Dejtonski sporazum snažno urušen. Pitanje je da li i postoji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prenijeti da je Dejtonski sporazum snažno urušen, da je veliko pitanje i da li postoji.

Dodik je naglasio da je RS mora tražiti prijatelje u Rusiji, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

“Rusija će se pitati”

“Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali.

Oni bi najviše voljeli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Bruxellesu i Washingtonu”, ekao je Dodik.

Napomenuo je da je uvijek isticano da Rusija stoji iza Dejtonskog sporazuma. Kaže da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku.

“Razgovarat ću sa predsjednikom Putinom da mu kažem da se taj Dejtonski sporazum snažno urušio, da je veliko pitanje da li uopšte postoji.

On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum”, rekao je Dodik.

Dogovoren razgovor

On je istakao da ne želi da RS u tome bude izgubljena.

“RS nije ušla u Dejtonski sporazum da bude izgubljena nego da bude ojačana. Ono što sada zapadnjaci rada jeste upravo da se sruši”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik je rekao da je vidljivo da Rusija savršeno dobro zna poziciju RS i da je Dejtonski sporazum značajno srušen, ali da ruska strana i dalje stoji iza tog sporazuma.

“Želimo da im objasnimo, pa i drugim partnerima na Zapadu, koji se dijametralno suprotno ponašaju, da je ukidanjem Dejtonskog sporazuma neprikosnovena i neupitna RS i njen dalji put.

Ako se sruši Dejtonski sporazum, a Zapad čini najviše da to sruši, moramo da imamo jasne politike poslije”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je za sutra (utorak) dogovoren njegov razgovor sa Putinom.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here