Home BiH Danas je 31 godina od bitke na Brčanskoj Malti. Dan kada je odbranjena Tuzla

Danas je 31 godina od bitke na Brčanskoj Malti. Dan kada je odbranjena Tuzla

0
Danas je 31 godina od bitke na Brčanskoj Malti. Dan kada je odbranjena Tuzla

Danas se navršava 31 godina od bitke na Brčanskoj Malti, u kojoj je odbranjena Tuzla. U petak 15. maja 1992. godine paravojska Srpske Republike i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije napali su Tuzlu.

Tog 15. maja pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla i Teritorijalne odbane Republike Bosne i Hercegovine uspjeli su odbraniti Tuzlu i potisnuti agresora iz rubnik gradskih područja prema planini Majevici, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske Srpske Republike počeli su pucati na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Stanice javne bezbjednosti Tuzla i Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Selim Bešlagić, predsjednik Kriznog štaba općine Tuzla, u saopćenju od 16. maja 1992., govori o teškom incidentu u Tuzli. On je naveo da je vojna kolona izlazeći iz kasarne ka svom odredištu u pravcu Bijeljine, u naselju Brčanska Malta, otvorila vatru na građane, koji su se nalazili na ulici i trotoaru i obližnjim zgradama.

Raskrsnica Brčanska Malta je sinonim odbrane grada Tuzle i ponos svih njenih građanki i građana jer su legitimne formacije Centra službe bezbjednosti Tuzla i Teritorijalne odbrane odbile napad agresora.

Podaci Centra za istraživanje ratnih zločina RS kažu kako su u Tuzlanskoj koloni poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena. S druge strane, podaci Fondacije Istina, pravda, pomirenje, ističu da su poginula tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Pred pravosudnim institucijama Srbije u slučaju Tuzlanska kolona sudilo se Iliji Jurišiću, pripadniku policije BiH, za navodni ratni zločin, ali ga je Apelacioni sud u Beogradu 2016. godine pravosnažno oslobodio svih optužbi, budući da nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika tadašnje JNA. Njegova pravna borba trajala je skoro devet godina.

Bitka na Brčanskoj Malti ključna je za odbranu Bosne i Hercegovine, jer je spriječeno da Tuzla padne u ruke JNA i srpskih paravojnih jedinica, te je zadržano oružje koje će kasnije koristiti najmnogoljudniji korpus Armije RBiH, 2. Korpus, u odbrani Bosne i Hercegovine. Da se događaji od 15. maja 1992. godine u Tuzli nisu desili, pitanje je da li bi BiH danas postojala kao nezavisna i suverena država.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here