NaslovnicaBiHCvitanović: Ako se ne vratimo političkom dijalogu, Tužilaštvo i visoki predstavnik će...

Cvitanović: Ako se ne vratimo političkom dijalogu, Tužilaštvo i visoki predstavnik će morati reagovati

Objavljeno:

spot_img

Povodom najnovije odluke Narodne Skupštine RS kojom je usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta, saopćenjem za javnost reagirao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

“Odluka Narodne Skupštine RS-a prema mišljenju ustavno-pravnih stručnjaka koji razumiju ustavno-pravnu materiju ali i drugih koji mogu nešto reći o karakteru propisa koji je usvojen ističu kako je ovaj zakon prijeporan po mnogim osnovama.

Odluke entitetskih parlamenata ne mogu imati suspenzivne posljedice prema odlukama državnih tijela vlasti pa tako i prema Odlukama Ustavnog Suda BiH. Razumije se kako nije u pitanju problem pravnoga karaktera nego potreba da se na ovaj način šalju snažne političke poruke vladajuće koalicije u RS-u.

Ustavni sud BiH je Daytonska kategorija, on je kao institucija naveden i razrađen u Ustavu BiH i kao takvog prihvatila ga je i srpska strana u toku mirovnih razgovora.

Poznato je kako političko vodstvo u RS-u svoja politička nastojanja pa i zahtjeve uvijek oslanjaju na tezi o primjeni izvornog Daytona kao političko-pravne osnove uređenja BiH”, kaže Cvitanović.

Dodaje da, u tom pogledu, Ustavni sud BiH kao takav “ne može biti izvornija Daytonska institucija.”

“Dayton je međunarodni sporazum, ugovor o kojemu su se sve strane usuglasile i kao takav ne može biti švedski sto, pa da se uzme samo ono što mi se sviđa.

Zbog toga smatram da su nastojanja NSRS-a kroz ovaj Zakon izraz jednostrane volje i čin grubog nasrtaja na institucije BiH, što nije dobro. Mogu razumjeti želje pa i nastojanja da se o određenim pitanjima nađu rješenja ali ona moraju biti rezultat konsenzusa a ne političkog ili pravnog nasilja.

Zbog toga apeliram da se svi vratimo u okvire normalnog i civiliziranog političkog dijaloga, da o problemima razgovaramo i da tražimo rješenja. Institucije BiH su mjesto gdje se o tome treba razgovarati i dogovarati. Sve drugo će biti “ćorsokak politika“ koja neće donijeti ništa dobro ni državi ni narodima koji u njoj žive.

Sva tri konstitutivna naroda imaju pravo i obvezu sudjelovanja u institucijama ove zemlje i to im pravo nitko ne može i ne smije uskratiti. Jedino politika uvažavanja i dogovora može biti benefitna za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane BiH. Proizvoditi permanentne političke krize ovaj put i nasrtajem na ustavno-pravni poredak BiH i to na izvorni Dayton na koji se pozivaju nije put ka traženju rješenja nego je usmjereno na destabiliziranje države.

Ukoliko se cijela situacija ne vrati u institucionalne okvire gdje će vladati princip političkog dijaloga kao osnove za donošenje političkih odluka i zakonodavnu djelatnost entitetskih parlamenata institucije tužilaštva ali i Ured visokog predstavnika za BiH će morati reagirati”, kazao je Cvitanović.

Raport.ba

Posljednje objavljeno

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...

Pročitaj i ovo

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pomoću ovog jednostavnog trika vaš hljeb će biti svjež mnogo duže

Međutim, TikTok korisnica Sammar Charif, tvrdi da ovo nije najbolji način da vam...