Home BiH Cvitanović: Ako se ne vratimo političkom dijalogu, Tužilaštvo i visoki predstavnik će morati reagovati

Cvitanović: Ako se ne vratimo političkom dijalogu, Tužilaštvo i visoki predstavnik će morati reagovati

0
Cvitanović: Ako se ne vratimo političkom dijalogu, Tužilaštvo i visoki predstavnik će morati reagovati

Povodom najnovije odluke Narodne Skupštine RS kojom je usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta, saopćenjem za javnost reagirao je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

“Odluka Narodne Skupštine RS-a prema mišljenju ustavno-pravnih stručnjaka koji razumiju ustavno-pravnu materiju ali i drugih koji mogu nešto reći o karakteru propisa koji je usvojen ističu kako je ovaj zakon prijeporan po mnogim osnovama.

Odluke entitetskih parlamenata ne mogu imati suspenzivne posljedice prema odlukama državnih tijela vlasti pa tako i prema Odlukama Ustavnog Suda BiH. Razumije se kako nije u pitanju problem pravnoga karaktera nego potreba da se na ovaj način šalju snažne političke poruke vladajuće koalicije u RS-u.

Ustavni sud BiH je Daytonska kategorija, on je kao institucija naveden i razrađen u Ustavu BiH i kao takvog prihvatila ga je i srpska strana u toku mirovnih razgovora.

Poznato je kako političko vodstvo u RS-u svoja politička nastojanja pa i zahtjeve uvijek oslanjaju na tezi o primjeni izvornog Daytona kao političko-pravne osnove uređenja BiH”, kaže Cvitanović.

Dodaje da, u tom pogledu, Ustavni sud BiH kao takav “ne može biti izvornija Daytonska institucija.”

“Dayton je međunarodni sporazum, ugovor o kojemu su se sve strane usuglasile i kao takav ne može biti švedski sto, pa da se uzme samo ono što mi se sviđa.

Zbog toga smatram da su nastojanja NSRS-a kroz ovaj Zakon izraz jednostrane volje i čin grubog nasrtaja na institucije BiH, što nije dobro. Mogu razumjeti želje pa i nastojanja da se o određenim pitanjima nađu rješenja ali ona moraju biti rezultat konsenzusa a ne političkog ili pravnog nasilja.

Zbog toga apeliram da se svi vratimo u okvire normalnog i civiliziranog političkog dijaloga, da o problemima razgovaramo i da tražimo rješenja. Institucije BiH su mjesto gdje se o tome treba razgovarati i dogovarati. Sve drugo će biti “ćorsokak politika“ koja neće donijeti ništa dobro ni državi ni narodima koji u njoj žive.

Sva tri konstitutivna naroda imaju pravo i obvezu sudjelovanja u institucijama ove zemlje i to im pravo nitko ne može i ne smije uskratiti. Jedino politika uvažavanja i dogovora može biti benefitna za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane BiH. Proizvoditi permanentne političke krize ovaj put i nasrtajem na ustavno-pravni poredak BiH i to na izvorni Dayton na koji se pozivaju nije put ka traženju rješenja nego je usmjereno na destabiliziranje države.

Ukoliko se cijela situacija ne vrati u institucionalne okvire gdje će vladati princip političkog dijaloga kao osnove za donošenje političkih odluka i zakonodavnu djelatnost entitetskih parlamenata institucije tužilaštva ali i Ured visokog predstavnika za BiH će morati reagirati”, kazao je Cvitanović.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here