Home BiH Bh. i saudijski parlamentarci: Odnosi dvije zemlje moraju ići uzlaznom putanjom

Bh. i saudijski parlamentarci: Odnosi dvije zemlje moraju ići uzlaznom putanjom

0
Bh. i saudijski parlamentarci: Odnosi dvije zemlje moraju ići uzlaznom putanjom

Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za Afriku i zemlje Bliskog istoka Kemal Ademović, Marina Pendeš i Safet Softić sastali su se danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva za BiH u Savjetodavnoj skupštini Kraljevine Saudijske Arabije, koje je predvodio predsjednik Grupe prijateljstva Khalid bin Muhammad Al-Buwardi.

Tokom sastanka zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi dviju država izuzetno dobri i prijateljski, kao i da bi takve odnose trebalo da prati značajno viši nivo privredne saradnje i investicija.

Pozdravljena je činjenica da je Bosna i Hercegovina za ovo ljeto ukinula vize za sve državljane Saudijske Arabije, što je obostrano ocijenjeno kao dokaz pune spremnosti naše zemlje za jačanje saradnje sa Saudijskom Arabijom na svim poljima. Kazano je kako su vize ranije ukinute za nosioce diplomatskih pasoša Saudijske Arabije, te su članovi Grupe prijateljstva PSBiH apelovali da istu odluku za nosioce bosanskohercegovačkih diplomatskih pasoša donese i Saudijska Arabija.

Ističući da je ključni cilj Grupe prijateljstva za BiH u Savjetodavnoj skupštini Kraljevine Saudijske Arabije unapređenje bilateralnih veza i njihovo podizanje na viši nivo, visoki gosti iz Saudijske Arabije kazali su da će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa na privrednom, turističkom i kulturnom planu. Posebno su naglasili potrebu potpisivanja međudržavnog sporazuma o zaštiti stranih investicija, te izrazili spremnost da podstaknu investicije od kojih bi, kako su rekli, najveću korist imala država BiH i svi njeni građani.

Na sastanku je dogovoreno i jačanje međuparlamentarne saradnje, kao i to da će parlamentarci iz BiH i Saudijske Arabije raditi na ubrzavanju potpisivanja i ratifikovanja međudržavnih sporazuma čije je usaglašavanje u proceduri. Izraženo je zajedničko uvjerenje da će i ovaj sastanak doprinijeti snažnijoj saradnji i da će odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije ići uzlaznom putanjom.

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH posebno su se zahvalili visokoj delegaciji Savjetodavne skupštine Kraljevine Saudijske Arabije na prisustvu obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamah Dakhel Al-Ahmadi, saopćeno je iz PSBiH.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here