Home BiH Bh. dijaspora okupljena u Teksasu oko ideje održivog razvoja BiH

Bh. dijaspora okupljena u Teksasu oko ideje održivog razvoja BiH

0
Bh. dijaspora okupljena u Teksasu oko ideje održivog razvoja BiH

Inicijativa BiHDC (Bosnian Diasporic Conference) objavila je uspješan završetak osme konferencije bosanske dijaspore, održanen od 19. do 21. maja u Austinu (Teksas).

Konferencija je okupila 130 sudionika većinom iz Sjeverne Amerike ali i cijelog svijeta, a njen glavni tematski fokus bio je “Dinamični krajolici: Gajenje održive promjene”.

Prilike za dijasporu

Na svečanom otvaranju konferencije, bosansko-američka novinarka Riada Asimović Akyol istaknula je važnost slobodnog novinarstva i životnih iskustava u pripovijedanju priča. Naglasila je bitnost autentičnosti u stvaranju značajnih razgovora unutar bosanskohercegovačke dijaspore.

Prva panel diskusija konferencije bila je posvećena poslovnim i investicijskim prilikamaza bosansku dijasporu.

Dobrila-Boba Vukmanović iz USAID-a predstavila je program “Diaspora Invest” koji podržava poslovne mogućnosti za dijasporu.

Vukmanović je istaknula kako dijaspora donosi bogatstvo iskustava i ideja iz svojih zemalja odredišta u Bosnu i Hercegovinu te naglasila koliko su te vrijednosti važne za razvoj zemlje. 

Ljudski kapital

Predstavnici kompanije Authority Partners, Dino Bešlić i Nura Eston, govorili su o potencijalu IT sektora za zaustavljanje “odliva mozgova” i razvoju ljudskog kapitala, dok je Nedžad Lomigora iz Falcon Venture Partners govorio o nedovoljno razvijenom sektoru poduzetničkog kapitala i prilikama u stvaranju startupova.

Umjetnici Amina Bajrović i Adis Halilović predstavili su svoje projekte koji se bave pripovijedanjem priča (storytelling) i upotrebom umjetnosti za poticanje mentalnog zdravlja i emocionalnog izražavanja. 

Konferencija se zaključila panelom o ekološkoj održivosti na Balkanu, na kojem su govorili Drilon Gashi iz kompanije Deloitte, Emir Nurkić Kačapor iz Institute for Development Impact (Institut za razvojne utjecaje) te Amir Memić iz kompanije Confluent Power.

Sudionica konferencije Sabina Fidahić iz Washingtona D.C. i Tuzle izjavila je:

“Ono što me najviše impresioniralo je strast koju naša zajednica pokazuje u osiguravanju svijetle budućnosti Bosne i Hercegovine. Izuzetno je važno da nastavimo voditi ovakve razgovore kako bismo pronašli rješenja koja će koristiti našoj zemlji u generacijama koje dolaze.

Izvanredne inicijative

Bila sam oduševljena da saznam o toliko izvanrednih inicijativa i prilika u koje se dijaspora može uključiti, a koje su sve rezultat velike strasti.”

Jedna od organizatora ovogodišnje konferencije, Azra Jakupović iz Denvera, Kolorada i Kevljana u BiH, tokom godina je ovu konferenciju podržala kao sudionica, prezenterka i sponzorica.

“Kao Bosanka u dijaspori, uvijek sam osjećala povezanost sa svojom domovinom, ali i osjećaj izolacije. Konferencija bosanske dijaspore bila je mjesto na kojem sam se mogla povezati s drugim Bosancima iz cijelog svijeta, saznati najnovije vijesti i događaje u Bosni te podijeliti vlastita iskustva.

Ova konferencija je zaista poseban događaj i zahvalna sam što sam dio toga.”

Konferencija Bosanske dijaspore u Austinu pružila je inspirativnu platformu za povezivanje, dijeljenje ideja i istraživanje prilika za razvoj Bosne i Hercegovine.

Ova inicijativa BiHDC-a kontinuirano jača veze unutar dijaspore, omogućavajući sudionicima da doprinesu održivim promjenama i pozitivnom razvoju svoje domovine i zajednica dijaspore, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Project.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here