Home BiH Bećirović pokušava zaobići ambasadora BiH u Zagrebu, ovaj ga optužuje da je ‘srbofob’ i ‘šovinista’

Bećirović pokušava zaobići ambasadora BiH u Zagrebu, ovaj ga optužuje da je ‘srbofob’ i ‘šovinista’

0
Bećirović pokušava zaobići ambasadora BiH u Zagrebu, ovaj ga optužuje da je ‘srbofob’ i ‘šovinista’

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović najavio je posjetu Zagrebu, a čini se da će zaobići ambasadora BiH u Hrvatskoj kojeg je imenovao Milorad Dodik.

Ambasador Aleksandar Vranješ zbog toga se obrušio na Bećirovića tvrdeći da je srbofob i šovinista.

On ističe da je Bećirović pravi ‘neviđeni presedan u diplomatskoj praksi BiH’ time što insistira da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegove posjete jer mu, navodno, ne odgovara njegova nacionalnost.

Navodno Bećirović insistira da prilikom sastanaka umjesto ambasadora BiH prisustvuje neko od diplomata u Ambasadi BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Vranješ sad u izjavu za Srnu tvrdi da se kabinet Bećirovića bavi “brojanjem krvnih zrnaca” po DKP-ima, što govori samo o njihovom ‘stepenu srbofobije i šovinizma’.

“I ranije su bošnjački politički predstavnici zaobilazili i isključivali iz protokola srpske ambasadore BiH na nešto suptilniji način, ali ovako direktno insistirati da član zvanične delegacije BiH može biti samo Bošnjak, bez obzira na njegov rang, do sada nije zabilježeno u inače nakaradnoj diplomatskoj praksi BiH”, istakao je Vranješ.

Ambasador BiH u Hrvatskoj je ukazao da je ovo direktna i očigledna diskriminacija kojom Bećirović poručuje da za njega jedino ambasadori i diplomate iz reda bošnjačog naroda mogu predstavljati BiH, dok su ostali predstavnici diplomate drugog reda.

“Sve ovo se može primijeniti i na širu sliku bošnjačke utopijske vizije BiH u kojoj Srbi i Hrvati mogu biti samo kmetovi i sluge, a o kojoj očigledno sanja i Bećirović gurajući time dodatno i onako ovu krhku državnu zajednicu u pravcu disolucije”, zaključio je Vranješ.

Inače, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravit će sutra u radnoj posjeti Zagrebu i tom prilikom sastat će se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Prema saznanjima Srne, teme sastanaka bit će odnosi između BiH i Hrvatske, otvorena pitanja, unapređenje saradnje i aktuelna politička situacija u regionu.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here