Home BiH Bečarević za Raport: Onima koji ugrade kalorimetar novac će se vratiti kroz jednu ili dvije sezone grijanja

Bečarević za Raport: Onima koji ugrade kalorimetar novac će se vratiti kroz jednu ili dvije sezone grijanja

0
Bečarević za Raport: Onima koji ugrade kalorimetar novac će se vratiti kroz jednu ili dvije sezone grijanja

Žalbe građana prema Instituciji ombudsmena za ljudska prava više neće biti na mjestu jer će sada imati priliku ugraditi kalorimetre i nadam se da će odziv biti veliki. Kazao je to ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević za Raport pred objavljivanje javnog poziva za ugradnju kalorimetara za korisnike usluga centralnog grijanja u ovom kantonu.

Podsjetimo da će Ministarstvo i KJKP Toplane za 1.000 domaćinstava sufinansirati ugradnju ovog uređaja. To znači da će građani koji se odluče prijaviti na javni poziv trebati učestvovati s jednom trećinom novca, što bi otprilike iznosilo oko 300 KM.

Akcija vrijedi samo za 11.000 domaćinstava

“Procjena je da bi im se taj novac vratio već za jednu ili dvije sezone grijanja”, kazao nam je ministar Bečarević.

Pojašnjava da akcija vrijedi samo za ona domaćinstva koja imaju jednocijevni sistem grijanja kakvih je oko 11.000 u KS.

“Kalorimetar je moguće ugraditi i za domaćinstva sa dvocijevnim sistemom, ali taj projekat je nešto složeniji i za početak smo se odlučili pokrenuti ovaj i vidjeti koliki će biti odziv građana”, pojašnjava Bečarević.

Jedan od razloga što je Ministarstvo na startu mandata nove kantonalne Vlade odlučilo pokrenuti ovu akciju su brojne primjedbe građana prema Instituciji ombudsmana za ljudska prava koji su se žalili na Toplane jer nisu mogli ugraditi kalorimetar.

“Nema potrebe da više građani prijavljuju Toplane, evo sada im se pružila prilika da ugrade kalorimetre i ja ih pozivam da se u što većem broju odazovu ovom javnom pozivu”, rekao je Bečarević.

Više neće biti mjerenja po kvadratu

Kako dodaje, plaćanje toplotne energije po principu ‘koliko potrošiš, toliko platiš’ je normalno u Evropskoj uniji.

“Ovo znači da više neće biti mjerenja po kvadratu za one koji se odluče učestovati u akciji. To je prva aktivnost koju organizujemo s Toplanama.

Sa svoje strane mogu da apelujem na sve sugrađane da se prijave i pokažu interes. Ne samo da pričamo da to želimo nego da pokažemo interes. Vidjet ćemo na osnovu toga kako ćemo dalje finansirati ovaj projekat”, kaže Bečarević i dodaje da su Toplane pristale učestvovati u ovoj akciji “jer su shvatile da žalbe prema ombudsmenima faktički sada ne bi trebale da stoje”.

Na osnovu toga kako prođe poziv za domaćinstva s jednocjevnim sistemom, ovisit će i to da li će i koliko brzo biti pokrenut postupak za domaćinstva s dvocjevnim sistemom grijanja.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here