Home BiH Bandić odgovorio Stojanoviću: Lojanost prema građanima nećemo mijenjati za fotelje

Bandić odgovorio Stojanoviću: Lojanost prema građanima nećemo mijenjati za fotelje

0
Bandić odgovorio Stojanoviću: Lojanost prema građanima nećemo mijenjati za fotelje

Igor Stojanović (SDP), potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je da Stranka za BiH ne bi trebala biti dio vladajuće većine u Kantonu Sarajevo.

Sada mu je odgovorio Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS.

Bandić je u objavi na Facebooku naveo:

Bandić: Odgovoran odnos

“Nikada nećemo podržati gaženje zakona ove zemlje! Poštovani gospodine Stojanoviću, Stranka za BiH ima otvoren i konstruktivan odnos prema koalicionim partnerima, te odgovoran odnos prema građanima i državi Bosni i Hercegovini.

Od samog početka pregovora o uspostavi vlasti smo insistirali na programskoj koaliciji i poštivanju Ustava i zakona zemlje u kojoj živimo. Što se tiče formiranja Vlade FBiH, stav Stranke za BiH je od početka bio jasan:

Podržat ćemo samo ono rješenje kojim će se trajno odblokirati proces uspostave vlasti u FBiH i ukloniti samovoljno blokiranje procesa bilo koje strane. Jasno smo rekli da smo protiv bilo kakvih privremenih rješenja i da takva nećemo podržati.

U tom stavu nam nikakvu ulogu nije igrala raspodjela pozicija, niti šta bi dobili ili izgubili učešćem u vlasti. Dakle, Stranka za BiH nije “bez razloga napustila koaliciju” kao što Vi tvrdite.

Jednostavno smo ostali principijelni jer nismo u toj priči bili da bi zaposjeli vlast po svaku cijenu. Na kraju smo Odlukom visokog predstavnika dobili najgore moguće rješenje, koje privremeno suspenduje Ustav FBiH, pogoduje samo jednoj političkoj stranci i većinski narod u FBiH čini politički irelevantnim, dok problemi FBiH ostaju i čekaju nas opet u narednom izbornom ciklusu.

Položili zakletvu

Za nas je porazno da Vi kao jedan od potpredsjednika FBiH, koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav i zakone, tako olako pristajete na razaranje postojećeg ustavnog uređenja i osnovnih principa na kojima počiva pravni poredak Federacije Bosne i Hercegovine!

Vaš model političkog djelovanja je izgleda usmjeren isključivo na zaposjedanje vlasti po svaku cijenu, pa i na neustavnim premisama. Gospodine Stojanoviću,onog trenutka kada se pogazi Ustav kao što je to sada urađeno, društvo se uvlači u anarhiju, a mi ne želimo učestvovati u takvim antidemokratskim procesima.

Mi smo stranka koja će uvijek biti temelj političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i svoju lojanost prema Ustavu i građanima ove zemlje nećemo mijenjati ni za kakve ministarske ili direktorske fotelje.

Što se tiče našeg učešća u Vladi KS, Stranka za BiH će biti konstruktivan partner, nastaviti sa radom za dobrobit građana i uvijek insistirati na zakonitom radu. Ako Vam se to ne sviđa, izbacite nas iz vladajuće koalicije, za to barem ne trebate pomoć OHR-a!”, objavio je Bandić.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here