Home BiH Ambasador Hunn: BiH u fokusu švicarskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a

Ambasador Hunn: BiH u fokusu švicarskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a

0
Ambasador Hunn: BiH u fokusu švicarskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a

Bosna i Hercegovina će 10. maja biti u fokusu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pod predsjedavanjem Švicarske, naveo je u kolumni Daniel Hunn, ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put da Švicarska predsjedava ovim važnim tijelom, saopćila je švicarska ambasada u BiH.

U New Yorku će Švicarska nastojati da osigura dobre uslove za konstruktivnu diskusiju o Bosni i Hercegovini. Ujedno ima ambiciju da tokom svog jednomjesečnog predsjedavanja u maju osigura nesmetano odvijanje rada Vijeća i iskoristi priliku da istakne prioritete definisane za njen mandat.

Švicarska je 1. januara 2023. godine preuzela mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. U 2023. i 2024. godini, Švicarska će iskoristiti ovu ulogu za promoviranje mira i sigurnosti, djelovati kao nezavisni graditelj mostova i ući u direktne razgovore sa ključnim akterima na međunarodnoj sceni.

“Da bismo to učinili, postavili smo četiri prioriteta za naš mandat: izgradnju održivog mira, zaštitu civila, povećanje efikasnosti i rješavanje klimatske sigurnosti. Također namjeravamo iskoristiti naš dvogodišnji angažman u Vijeću sigurnosti za promoviranje naših nacionalnih vrijednosti i interesa u vrijeme kada su demokratija, ljudska prava i vladavina prava pod sve većim pritiskom širom svijeta. Tokom prva četiri mjeseca mandata Švicarske u Vijeću sigurnosti, naporno smo radili kako bismo opravdali povjerenje koje nam je ukazano. Zahvaljujući naporima Švicarske, Vijeće je u januaru 2023. godine jednoglasno produžilo mandat za prekograničnu humanitarnu pomoć Siriji omogućujući da pomoć stigne u regiju u kojoj je podrška potrebna za više od četiri miliona ljudi. U februaru smo upozorili na prijetnje porasta vodostaja i učestalih poplava zbog klimatskih promjena kao jednog od najvećih savremenih rizika za svjetski mir i sigurnost”, naveo je Hunn.

Nakon što je početkom maja preuzela važnu odgovornost svog prvog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a, švicarska diplomatija nastoji osigurati nesmetano odvijanje rada Vijeća kako bi olakšano moglo donositi odluke te nastoji efikasno upravljati jednomjesečnim programom rada.

Tokom svog predsjedavanja, Švicarska će također iskoristiti priliku da istakne svoje prioritete definisane za njen mandat i pruži podsticaj radu Vijeća. Kao svoju prvu važnu aktivnost, Švicarska je 3. maja organizovala otvorenu debatu o međusobnom povjerenju za mir i sigurnost, u skladu sa prioritetom “promovisanja održivog mira”.

Bosna i Hercegovina će 10. maja biti na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, a Švicarska kao predsjedavajuća nastojat će osigurati najbolje moguće uslove za konstruktivnu razmjenu u tom pogledu.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here