Home BiH Admir Katica za Raport: Imamo dogovor s Općinskim sudom da se ide u oduzimanje vozila

Admir Katica za Raport: Imamo dogovor s Općinskim sudom da se ide u oduzimanje vozila

0
Admir Katica za Raport: Imamo dogovor s Općinskim sudom da se ide u oduzimanje vozila

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Raport o trenutnim aktivnostima te o sigurnosnoj situaciji u KS nakon posljednjeg slučaja pogibije mlade doktorice Azre Spahić.

Ministar Katica ističe da pripadnici Uprave policije poduzimaju sve radnje iz svoje nadležnosti, a posebno u vidu sprovođenja zaključaka Vlade KS u cilju poboljšanja sigurnosti saobraćaja na području Kantona.

Više policije na terenu

“Na terenu se može vidjeti povećan broj pripadnika policije, rade uz pomoć sve dostupne opreme, radara, presretača,… Prvog juna smo dobili novih 195 kadeta koji su postali policijski službenici.

Zajedno sa našim kolegama pomažu u sigurnosti naših građana”, kaže nam Katica.

Ističe da su mjere sigurnosti nakon pogibije mlade doktorice preduzete u cijelosti.

“Posebno se radi na provođenju smjernica povećanja sigurnosti saobraćaja koje su donesene prošle godine. Neophodno je poduzeti i aktivnosti na državnom nivou s obzirom da se na tom nivou donosi Zakon o osnovama saobraćaja na putevima u BiH.

To se temeljno treba izmijeniti s obzirom da je u tom zakonu moguće pozicionirati i odredbu kojom bi se propisalo trajno oduzimanje putničkih motornih vozila od višestrukih povratnika u saobraćajanim prekršajima.

Do tada, mi preduzimamo mjere u saradnji sa prekršajnim odjeljenjem Općinskog suda u Sarajevu”, kaže Katica.

Naglašava da je također bitno mijenjati i dorađivati Zakon o prekršajima, kao i provedbene akte od kojih ovisi mnogo toga.

“Mi iz MUP-a KS smo prezentirali dokument koji smo izradili prošle godine, u kojem su sadržani svi detaljni podaci o tome šta je potrebno mijenjati u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama.

Imamo inicijative koje smo slali povodom Zakona o prekršajima. Mislimo da je trenutak da se to dvoje izmijeni u potpunosti i prilagodi ovom vremenskom trenutku i posebno potrebi borbe protiv saobraćajnih delinkvenata”, riječi su Katice.

Različiti nivoi

Na pitanje šta smo naučili iz slučajeva divljaštva po sarajevskim ulicama i konkretno uradili povodom toga, Katica kaže:

“Očigledna je složenost države koju imamo na različitim nivoima. Poduzimaju se različite aktivnosti i veoma je važan ovaj Zakon o osnovama saobraćaja na cestama BiH iz razloga što kada policija sankcionira bahate vozače na ulicama, onda ta kazna mora biti efikasna, odvraćajuća, sprovodiva.

A ako nije takva, onda je to nešto što potiče saobraćajne delinkvente da i dalje rade ono što su do tada radili. Dobro je i da imamo veći broj policajaca na terenu. Ja se nadam da će ovo što je sada započeto kao način rada policijskih službenika na terenu zaživjeti i da je to neki dobar pristup policije u tom smislu.

Instalirali smo kamere na pojedinim rutama. Svakako ćemo to još više izanalizirati i u narednoj budžetskoj godini kako bi imali što izraženiji taj preventivni aspekt.”

Dodaje da postoje dobri primjeri u Švicarskoj i Austriji kad je u pitanju kažnjavanje saobraćajnih delinkvenata i odvraćanje od činjenja ponovnih prekršaja.

“Te mjere se tiču oduzimanja putničkih motornih vozila. Švicarska i Austrija su imale sličnih problema kao mi sada.

Sankcionirati povratnike u prekršaje

Preduzeli su radnje da se višestruki povratnici u činjenju saobraćajnih prekršaja na takav način sankcionišu da se potpuno odvrate od činjenja takvih saobraćajnih prekršaja, ali i pomisli da to ikada više ponove.

Rigorozne kazne u smislu oduzimanja vozačke dozvole, oduzimanja vozila, njihovo uništavanje, prodaja…. te su metode već isprobane u Švicarskoj. To je taj neki put kojim i mi trebamo ići”, smatra ministar.

Na pitanje koliko je moguće te mjere sprovesti i u našem sistemu i od koga zavisi njihova primjena, ministar odgovara da je potrebno razviti komunikaciju između policije i prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu po pitanju oduzimanja vozila kada je to neophodno za sigurnost građana, ali i kada druge metode ne pomažu da se odvrate od prekršaja.

“Ta metoda oduzimanja vozila je najefikasnija. Imali smo prošlog utorka sastanak sa odjeljenjem Općinskog suda u Sarajevu.

Čini mi se da smo postigli konsenzus da se primijeni ta pozitivna praksa i da se ostvari saradnja između policije i Općinskog suda, da se ide u oduzimanje vozila”, kazao je Admir Katica za Raport.

Raport.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here