Home Regija Odlaže se posjeta američke delegacije Kosovu

Odlaže se posjeta američke delegacije Kosovu

0
Odlaže se posjeta američke delegacije Kosovu

Savetnik za medije, Bekim Kupina, je napomenuo da poseta nije otkazana već odložena zbog “objektivnih razloga člana američke delegacije”.

“Obavešteni smo da se odlaže termin cele balkanske turneje (Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija) iz objektivnih razloga jednog od članova delegacije“, rekao je Kupina.

Ova poseta američke delegacije Kosovu bi trebala da dođe usled povećanih tenzija u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

SAD, ali i druge zapadne zemlje, od Kosova očekuju deeskalaciju situacije i povratak dijalogu sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

Tenzije na severu Kosova su povećane od kraja maja kada su albanski gradonačelnici ušli u opštinske zgrade, uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva. Srbi su bojkotovali izbore u aprilu što je rezultiralo pobedom albanskih kandidata za gradonačelnike.

Situacija je eskalirala 29. maja kada je došlo do sukoba Srba sa vojnicima NATO misije na Kosovu, KFOR.

U međuvremenu je Kosovo pristalo da smanji prisustvo policije unutar i oko opštinskih zgrada na severu, na osnovu dogovora sa Evropskom unijom o deeskalaciji situacije.

Takođe, Kosovo je pristalo da raspiše nove izbore u tom regionu, a od zvaničnog Beograda se očekuje da obezbedi učešće Srba u tom procesu, prenosi RSE.



Haber.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here