Home Zdravlje  “Ovaj napitak nikako ne smijete piti po vrućini, nastaće haos”

 “Ovaj napitak nikako ne smijete piti po vrućini, nastaće haos”

0
 “Ovaj napitak nikako ne smijete piti po vrućini, nastaće haos”

Doktorica Danijela Jevtić iz Hitne pomoći Beograd dala je savete kako najlakše preživeti vrućine.

“Kada je vruće može doći do sunčanog i toplotnog udara. Razmislite o zaštiti glave, pijte puno tečnosti i ne unosite supstance koje imaju nadražujuće dejstvo. Stalno ponavljamo, bez preterivanja sa alkoholom, toplota i alkohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju sve većeg efekta. Ovih dana imamo i veliki broj mladih ljudi u alkoholisanom stanju i da u neznanju apelujemo na roditelje da ne ignorišu problem ako se ponavlja svakih nekoliko meseci, a njihovo društvo da pozove u pomoć kada vide da situacija izmiče kontroli“, rekla je doktorka.

Kada je reč o hlađenju namirnica, ona je savetovala da “priroda bude naš saveznik”.

“Nemojte piti energetska pića koja će imati trenutni efekat, priroda je naš najbolji saveznik. Pijte vodu, jedite sveže voće i povrće, a zatim ribu i lakšu hranu. Treba da nosimo lakše materijale i nadoknadimo gubitak minerala, a onda ne treba da pijete energetska pića koja će imati trenutni efekat”, rekao je doktor i upozorio da ne možemo da “pobedimo” Sunce ili zakone prirode, ali možemo sebi da pomognemo da lakše savladamo “paklene” temperature.

“Posebno budite oprezni u delovima dana kada se menja stepen osvetlenosti, odnosno u zoru i uvečer kada padne noć. Tada budite oprezni. Vozači i učesnici u saobraćaju ne smeju da čekaju da im pozli i padnu u nesvest, već pre nego što da se sklone u hladovinu ili predahnu. Kada je reč o kupanju, nemojte slučajno skakati u vodu, ne ulaziti punim stomakom ili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci“, rekla je dr Jevtić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here