Home Zdravlje Rak grla označen kao epidemija: “Glavni uzročnik je HPV virus, sve češći kod mlađih”

Rak grla označen kao epidemija: “Glavni uzročnik je HPV virus, sve češći kod mlađih”

0
Rak grla označen kao epidemija: “Glavni uzročnik je HPV virus, sve češći kod mlađih”

U protekle dve decenije došlo je do tolikog porasta obolelih od raka grla da je to označeno kao epidemija i to u najrazvijenijim zemljama. Istraživanja pokazuju da je uzrok oralni seks.

Brojni stručnjaci su ukazali na oralni seks kao na jedan od glavnih uzročnika raka grla, ovaj podatak je za mnoge iznenađenje, a podsećanja radi, glumac Majkl Daglas je svojevremeno šokirao svet kada je otkrio da je rak grla dobio upravo zbog oralnog seksa.

Naučnici Univerziteta u Birmingemu tvrde da je čak 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano virusom HPV, koji se prenosi seksualnim putem i koji je povezan sa nekoliko oblika raka.

Da li je moguće zaštititi se, šta je osnovni problem i ko je više ugrožen, o tome su u emisiji “Jutro” govorili prof. dr Sanja Krejović, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista fonijatrije Kliničkog centra Srbije i dr Vanja Milošević, ginekolog.

“Ovo je vrlo aktuelna tema svuda, pa i kod nas. Nažalost, karcinom larinksa je sve češći i to kod mladih osoba, osnovni simptom jeste promuklost, ali mogu biti i problemi sa gutanjem i disanjem. Jedan od uzroka jeste i HPV infekcija, takozvani papilomi koji se mogu naći u celoj toj regiji usne duplje i mogu ih imati čak i deca, a u nekom stadijumu oni mogu da se onkološki promene, te iz toga nastaje karcinom”, započela je dr Sanja.

Ovo je i dalje tabu tema, iako je zdravlje u pitanju, a često smo svedoci i da svojim rizičnim ponašanjem dodatno ugrožavamo zdravlje.

“HPV virus je u osnovi mnogo interesantniji ginekolozima, promene na grliću koje uslovno mogu da budu uzročnici karcinoma, najčešće su povezane sa HPV infekcijom. Sa virusima je situacija vrlo neizvesna, ne znači da će svaka žena koja ima HPV imati karcinom”, istakao je dr Vanja.

O samom HPV virusu kao nacija ne znamo mnogo, po rečima dr Miloševića, jako slabo smo prosvećeni, a žene su uglavnom javljaju kad već primete veliki problem koji je izmakao kontroli.

Važno je misliti o prevenciji, mnogi se plaše simptoma, plaše se da idu kod lekara, a savet je da svako ko ima promuklost dužu od tri nedelje treba da dođe kod fonijatra kako bi uradili specifičan pregled glasnica, jer promuklost je uvek znak da se nešto dešava sa organizmom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here