Home Zdravlje Kardamon: “Kralj začina” koji topi masne naslage

Kardamon: “Kralj začina” koji topi masne naslage

0
Kardamon: “Kralj začina” koji topi masne naslage

Američki istraživači sproveli su naučnu studiju kako bi ustanovili efekte kardamona, orijentalnog začina specifičnog ukusa. Njihovo istraživanje pokazalo je blagotvorna dejstva začina na opšte zdravlje, ali i na gubitak masnih naslaga na telu, budući da je bogat antioksidansima koji ubrzavaju metabolizam.

Kardamon: "Kralj začina" koji topi masne naslage
Kardamon je dobar za uklanjanje masnih naslaga, tvrde naučnici

Borba sa kilogramima često može biti iscrpljujuća, a već decenijama naučnici, pa i svi mi, tražimo “čarobni štapić” koji će za kratko vreme našu liniju dovesti u željeno stanje. Korigovanje ishrane, redovni treninzi, pa čak i improvizovani napici od jabukovog sirćeta do sada su pokazali prosečne rezultate uz veliku dozu discipline i samokontrole, međutim, naučnici su otkrili da kardamon, orijentalni začin specifične arome, daje neverovatno dobre rezultate, i što je najvažnije – za relativno kratko vreme.

Deset nedelja za prve rezultate

Istraživački tim sačinjen od vrsnih eksperata sproveo je eksperimente na laboratorijskim miševima podeljenim u dve grupe, od kojih je jedna grupa 14 nedelja uzastopno dobijala uz redovnu ishranu čestice kardamona, a druga imala regularnu ishranu na koju je navikla. Već nakon deset nedelja, grupa miševa koja je u ishrani imala kardamon, počela je da gubi na težini, a iako su naučnici pretpostavljali da je u pitanju efekat začinske biljke, za svaki slučaj sprovedena je i tomografska studija životinja iz obe grupe. Rezultati su pokazali da u pitanju nije nikakva greška, već da orijentalni začin i zaista utiče na smanjenje masnih naslaga miševa i razgrađuje ih prirodnim putem zahvaljujući antioksidansima koji se u njemu nalaze.

Budućnost preparata za mršavljenje je u kardamonu

Imajući u vidu dobijene rezultate koji nedvosmisleno potvrđuju blagotvorno dejstvo kardamona na metabolički sistem, naučnici i nutricionisti preporučuju da svi koji vode bitku sa kojim kilogramom viška u svoju ishranu uključe ovaj začin, koga sa pravoz nazivaju i “kraljem začina”. Uključivanje u ishranu može biti putem dodavanja kardamona u jela od mesa i povrća, a ukoliko ste ljubitelj kafe, samo par zrna je dovoljno da vaš omiljeni napitak dobije orijentalnu čar.

Takođe, budući da su efekti veoma dobri, pretpostavlja se da će u budućnosti ekstrakt ovog začina biti i jedan od osnovnih sastojaka preparata za mršavljenje, koji će prirodnim putem uticati na razgradnju masnih naslaga bez pojave jo-jo efekta.

RTmagazin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here