NaslovnicaEkonomijaVELIKO POSTIGNUĆE INŽENJERA: Upravo su napravili 30% jači beton, tajni sastojak je...

VELIKO POSTIGNUĆE INŽENJERA: Upravo su napravili 30% jači beton, tajni sastojak je kafa

Objavljeno:

spot_img

Navikli smo na ideju da kafa jača konstituciju, ali obično govorimo o ljudima – ne o betonu. Pa, inženjeri u Australiji tvrde da su pronašli način za ‘upcycling‘ iskorištenog taloga kafe kako bi beton bio do 30% jači. Tehnički, to nije stvarni talog kafe sam po sebi, već ono što ostane nakon obrade.

Potrošeni talog se procesom poznatim kao piroliza pretvara u takozvani bio ugljen; to jest zagrijavaju se na 350 C bez prisutnosti kisika.

Inovacija predstavlja dvostruku dobit, kažu istraživači: poboljšava čvrstoću uobičajenog građevinskog materijala, a istovremeno smanjuje odlaganje uobičajenog organskog otpada na odlagalište.

Dr. Rajeev Roychand, postdoktorski naučni saradnik s Fakulteta inženjerstva Univerziteta RMIT, Australija, bio je glavni autor rada, koji je detaljno opisao studiji u Journal of Cleaner Production.

– Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama, rekao je.

– Nadahnuće za naš rad bilo je pronaći inovativan način korištenja velikih količina otpadne kafe u građevinskim projektima umjesto odlaska na odlagališta – kako bismo kafi dali ‘novu priliku‘ u životu.

Nekoliko općina koje se bore sa zbrinjavanjem organskog otpada pokazalo je interes za naš rad. Već su nas angažirali za svoje nadolazeće infrastrukturne projekte koji uključuju pirolizu različitog organskog otpada, dodao je. 

Australija svake godine proizvede 75 miliona kilograma otpada od mljevene kafe – većina odlazi na odlagalište. U svijetu se godišnje proizvede 10 milijardi kilograma potrošene kave.

Održivi životni ciklus

Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, vice kancelarova domorodna postdoktorska istraživačka saradnica na RMIT-u, rekla je da bi građevinske industrije širom svijeta mogle imati ulogu u pretvaranju ovog otpada u vrijedan resurs.

– Inspiracija za moje istraživanje, iz domorodačke perspektive, uključuje brigu o zemlji, osiguravanje održivog životnog ciklusa za sve materijale i smanjenje otpada na odlagalištima kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, istakla je Kilmartin-Lynch iz Strojarske škole.

– Industrija betona ima potencijal značajno doprinijeti povećanju recikliranja organskog otpada kao što je korištena kafa. Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište, kazala je Kilmartin-Lynch.

Zapravo, postoji i treći plus za proces. Ne radi se samo o pronalaženju nove namjene za inače otpadni proizvod; tu je i dodatna prednost smanjenja potrošnje još jedne uobičajene – i ograničene – sirovine – prirodnog pijeska. Oko 50 milijardi tona materijala koristi se u građevinskim projektima diljem svijeta svake godine.

Profesor Jie Li, voditelj istraživačkog tima i dopisni autor studije, rekao je da bio ugljen od kafe može zamijeniti dio pijeska koji se koristio za izradu betona.

– Vađenje prirodnog pijeska koji je u toku širom svijeta – koji se obično uzima iz riječnih korita i obala – kako bi se zadovoljili brzo rastući zahtjevi građevinske industrije ima veliki utjecaj na okoliš, rekao je Li.

– Postoje ključni izazovi u održavanju održive opskrbe pijeskom zbog ograničene prirode resursa i utjecaja rudarenja pijeska na okoliš. S pristupom kružne privrede mogli bismo organski otpad držati podalje od odlagališta i također bolje očuvati naše prirodne resurse poput pijeska, smatra Li. 

Saistraživač dr. Mohammad Saberian rekao je da građevinska industrija mora istražiti alternativne sirovine kako bi osigurala svoju održivost.

– Naš istraživački tim stekao je veliko iskustvo u razvoju visoko optimiziranog bio ugljena iz različitih organskih otpada, uključujući bio ugljen od drva, bio ugljen iz prehrambenog otpada, bio ugljen iz poljoprivrednog otpada i bio ugljen iz komunalnog krutog otpada, za konkretne primjene, rekao je Saberian.

Nakon početnog istraživanja, tim planira razviti strategije praktične provedbe i raditi na terenskim ispitivanjima. Tim želi sarađivati s raznim industrijama kako bi razvio svoje istraživanje.

(Pressmedia)

Bilans.ba

Posljednje objavljeno

Studija: Novi “superkontinent” bi u dalekoj budućnosti mogao uništiti čovječanstvo

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu su pomoću sofisticiranih klimatskih...

Odbrana Dodika poslala Sudu BiH novi zahtjev: Traže novo izuzeće sutkinje Ćosić-Dedović

Advokat Goran Bubić izjavio je da je odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada...

SVE VEĆI INTERES ZA BIZNIS SA STRUJOM: U 2022. IZDATO NOVIH 15 DOZVOLA

Po podacima Regulatorne komisije za energetiku RS, trenutno važi 30 dozvola za...

Pročitaj i ovo

Studija: Novi “superkontinent” bi u dalekoj budućnosti mogao uništiti čovječanstvo

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu su pomoću sofisticiranih klimatskih...

Odbrana Dodika poslala Sudu BiH novi zahtjev: Traže novo izuzeće sutkinje Ćosić-Dedović

Advokat Goran Bubić izjavio je da je odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada...