Home Zdravlje Zbog čega kosa više opada u jesenjem periodu

Zbog čega kosa više opada u jesenjem periodu

0
Zbog čega kosa više opada u jesenjem periodu

Gotovo da nema žene na ovom svijetu koja se nije susrela sa sezonskim opadanjem kose, fenomenom koji izaziva zabrinutost i smanjuje samopouzdanje. Zbog čega dolazi do toga da nam kosa opada više krajem leta i početkom jeseni, koliko obično traje ovaj proces i da li treba reagovati ili samo pustiti da priroda odradi svoje?

Zbog čega kosa više opada u jesenjem periodu
Zbog čega nam kosa više opada tokom jeseni

U susret jeseni, veliki broj žena primećuje da njihova kosa opada većim intenzitetom, a u potrazi za odgovorom na pitanje zbog čega se ovo dešava, neretko se obraćaju i triholozima i dermatolozima, naročito ukoliko im se ovako nešto događa prvi put. Ovaj fenomen lekarima je veoma poznat, ali dobra vest je da se sezonsko opadanje kose može držati pod kontrolom.

Zbog čega kosa opada više sa dolaskom jeseni

Ukoliko na kosu gledamo kroz prizmu evolucije, naša kosa je naše krzno, a sa promenom godišnjeg doba, kod ljudi, kao i kod životinja, dolazi i do promene krznenog prekrivača. Baš zbog toga, takozvano sezonsko opadanje kose pogađa većinu žena širom sveta, i najčešće u isto vreme – krajem leta ili početkom jeseni.

Ipak, za opadanje kose u jesenjem periodu postoji još jedna, nešto savremenija teorija, a ona je povezana sa životnim ciklusom dlake.

“Kosa prolazi kroz dve različite faze: fazu života, i fazu mirovanja”, objasnio je dermatolog Kristijan Merkel.

Tokom svog životnog veka, koji traje godinama, čak 90 posto naše kose je istovremeno u fazi rasta. Preostalih 10 procenata kose miruje, a ova faza obično traje od dva do četiri meseca. Tokom perioda mirovanja, koren dlake se regeneriše i “skuplja snagu” za novu dlaku i novi rast.

“Obično smena dveju faza prođe neprimetno, premda broj dlaka na glavi ostaje isti. Ipak, tokom jeseni većina žena prolazi baš kroz fazu mirovanja”, navodi doktor Merkel.

Obično žene primećuju pojačano opadanje kose u trajanju od jednog do tri meseca, a ovakvo sezonsko opadanje ne treba da izaziva zabrinutost, jer nakon toga sledi nova faza rasta.

Da li se sezonsko opadanje kose može sprečiti

Premda sezonsko opadanje kose nije pojava koja se smatra patološkom, njeno sprečavanje ili lečenje nisu neophodni. Ipak, ukoliko vas zabrinjava da ćete izgubiti dosta kose, uvek možete odabrati neki od šampona ili losiona za stimulaciju folikula dlake, koji će poboljšati prokrvljenost temena i time podstaći novi rast. Pored toga, i konzumacijom suplemenata, poput cinka, možete pomoći svom vlasištu da lakše prevaziđe sezonsko opadanje kose. Naravno, suplemente nikako ne treba uzimati na svoju ruku, već samo uz konsultaciju lekara.

U pomoć vam može “priskočiti” i ulje ruzmarina, koje važi za jednog od najboljih saveznika u borbi protiv opadanja kose. Ono poseduje neverovatne hranjive sastojke koji podstiču cirkulaciju, usporavaju pojavu sedih vlasi i hidriraju teme glave, čime se smanjuje pojava peruti, a o njegovim čudotvornim dejstvima bruje čak i društvene mreže.

RTmagazin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here