Home Zdravlje Veliki kašalj sve bliži Srbiji

Veliki kašalj sve bliži Srbiji

0
Veliki kašalj sve bliži Srbiji

Posle Splita, opasni veliki kašalj potvrđen je kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata.

Dečji infektolog Goran Tešović upozorava da preti opasnost od ubrzanog širenja ove, kako navodi, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti generalno. “Zaraza se kreće negde na nivou koji imaju boginje i neke varijate kovida 19”, precizira Tešović.

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

“Nakon sedam do deset dana razvija se kašalj, koji je tipičan i suv u napadima i češći je noću, pacijenti se guše jer im izaziva osećaj nedostatka vazduha. Vrlo često deca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu”, pojašanja doktor Tešović.

Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slušaj u Splitu gde je trenutno više od 70 obolelih. Ono što zabrinjava je mali broj vakcinosanih. U Splitu je ispod 86 posto, a direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Branko Kolarić, ističe da to nikako nije dovoljno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here