Home Zdravlje Veliki kašalj stigao u Srpsku

Veliki kašalj stigao u Srpsku

0
Veliki kašalj stigao u Srpsku

 Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja (pertusisa), rečeno je u ovom institutu.

Institut je, od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, kako navodi Srna, poslao preporuke za postupanje.

Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV) i koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Srpskoj.

Svakom licu koje nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru imunizacije, u skladu sa uzrastom treba nadoknaditi vakcinu.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija (Bordetella pertussis), koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Pertusis se prenosi kapljičnim putem.

Trajanje inkubacije je devet do deset dana (raspon od šest do 21 dan), a osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije.

Podsjećamo, u pojedinim gradovima u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci obolio je znatan broj ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here