Home Zdravlje Urin koji pjeni može biti znak upozorenja

Urin koji pjeni može biti znak upozorenja

0
Urin koji pjeni može biti znak upozorenja

Možda imate ozbiljan zdravstveni problem, obratite pažnju

Pjenasti urin je često znak da u vašem urinu ima proteina

Verovatno već znate da su neke promene u urinu ponekad normalne. Na primer, ako vaš urin poprimi tamnožutu nijansu, verovatno ste dehidrirani, a ako je miris vašeg urina izraženiji i drugačiji nego obično, možda ste jeli šparoge. Međutim, penasti urin može da vas iznenadi.

Nakon mokrenja, jedan sloj većih mehurića koji nestaju u roku od nekoliko minuta smatra se normalnim, ali penasti urin sa više slojeva malih do srednjih mehurića u WC šolji koji ne nestaju nakon nekoliko minuta ponekad može biti upozorenje. Dok su mehurići providni, pena je neprozirna i beličasta.

Penasti urin je često znak da u vašem urinu ima proteina. To može značiti da vaši bubrezi ne rade kako treba jer su odgovorni za filtriranje i zadržavanje proteina u vašem telu. Zdravstvena stanja koja utiču na bubrege ili druge sisteme u vašem telu, kao što je dijabetes, mogu izazvati penasti urin.

Međutim, postoje i drugi, sasvim normalni razlozi koji mogu biti uzrok penastog urina. Ovo može biti rezultat nečeg tako jednostavnog kao što je upotreba drugačije vrste proizvoda za čišćenje toaleta, ili možda samo način na koji urin dospeva na površinu WC šolje. Dakle, ako primetite penasti urin odmah nakon čišćenja kupatila, verovatno nema razloga za uzbunu.

Međutim, ako vam urin izgleda penasto nekoliko dana zaredom i imate druge simptome, kao što su otok na nogama ili oko očiju, trebalo bi da posetite svog lekara. Ispod je osam mogućih razloga zašto se to dešava i šta možete da uradite povodom toga.

Možda imate brz mlaz urina

Određena količina mehurića u urinu je normalna i na to može uticati brzina protoka mokraće i koliko daleko urin mora da pređe pre nego što stigne do toaleta. Normalan urinarni mlaz teče brzinom od oko 15 mililitara u sekundi. Dakle, ako je vaša mokraća malo penija nego inače, možda je njen mlaz samo malo jači.

Vi ste dehidrirani

Voda je, logično, jedna od supstanci koje se nalaze u urinu, pa njen nedostatak može da napravi penušavu mokraću.

Što ste više dehidrirani, to će vaš urin biti koncentrisaniji jer vaše telo pokušava da sačuva vodu. To dovodi do stvaranja pene, jer se više supstanci izlučuje u manjoj zapremini vode. Ako primetite penušavu mokraću, povećanje hidratacije je dobar prvi korak.

Pokušajte da pijete napitke sa elektrolitom da biste bili hidrirani i povećali nivoe soli, koji imaju tendenciju da opadaju kada ste dehidrirani. Ekstremna dehidracija može izazvati jak bol u mišićima, vrtoglavicu, konfuziju, vrtoglavicu i/ili probleme sa disanjem. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah idite u bolnicu.

Imate bolest bubrega

U normalnim okolnostima, bubrežni filteri ne dopuštaju proteinskim molekulama iz krvi da prođu i završe u urinu. Povećanje proteina u urinu generalno je dokaz oštećenog bubrežnog filtra.

Međutim, penasti urin je često samo jedan od znakova oštećenja bubrega. Ostali znakovi uključuju oticanje zbog zadržavanja tečnosti ili debljanje. Ako osećate bilo koji od tih simptoma, vreme je da posetite lekara.

Vaš lekar može obaviti jednostavan test urina kako bi utvrdio imate li proteina u mokraći i koliko ih imate. Zavisno o rezultatima i vašoj istoriji bolesti, mogu vas uputiti nefrologu, koji može naručiti analizu krvi, kako bi se utvrdio tačan uzrok i propisao odgovarajući tretman.

Imate dijabetes ili hipertenziju

Protein u urinu je opet u igri. Oba stanja, i dijabetes (koji utiče na nivo insulina u telu) i hipertenzija (poznata i kao visoki krvni protisak), mogu uticati na protok krvi u bubrezima, oštećujući njihovu funkciju.

Taj povećani pritisak uzrokuje povećani stres, što dovodi do oštećenja i proteina u urinu, što opet može imati za rezultat penušavost.

I dijabetes i hipertenzija imaju i druge simptome. Dijabetes često dolazi s pojačanim mokrenjem i žeđi, a hipertenzija se može manifestirati kao bol u prsima ili otežano disanje. U svakom slučaju, ako te simptome osećate zajedno s penušavim urinom, obavestite svog lekara.

Dijabetes i visoki krvni tlak se često leče oralnim lekovima. Pridržavanje zdravog načina života uključujući vežbanje, zdravu prehranu s nižim unosom šećera, kalorija i soli te ograničeni unos alkohola takođe su važni delovi lečenja obe bolesti.

Imate hroničnu infekciju

Hronične infekcije kao što su hepatitis ili HIV takođe mogu izazvati višak proteina u urinu. Neke infekcije mogu direktno napasti bubrežne filtere, dok druge izazivaju upalu koja može uticati na rad vaših bubrega.

Ako ste nedavno imali ili imate hroničnu infekciju i vaš urin izgleda sapunast, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Jednostavan test urina može pomoći vašem lekaru da shvati šta dalje treba da uradi.

Imate naviku da uzimate lekove protiv bolova

Ako već neko vreme uzimate lekove protiv bolova bez recepta i vaš urin izgleda penastije nego obično, za to bi mogle biti krive te pilule. NSAID posebno mogu izazvati visok nivo proteina u urinu. Štaviše, ovi lekovi protiv bolova takođe mogu dovesti do alergijske reakcije koja izaziva upalu bubrega.

Uzimanje lekova protiv bolova bez recepta tokom dužeg vremenskog perioda bez lekarskog nadzora nije dobra ideja. Najsigurnija opcija je da razgovarate sa svojim lekarom kako biste odredili dugoročni plan za upravljanje bolom koji imate.

Objektiv.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here