Home Zdravlje Tinto de Verano – duh Mediterana u osvežavajućem letnjem koktelu

Tinto de Verano – duh Mediterana u osvežavajućem letnjem koktelu

0
Tinto de Verano – duh Mediterana u osvežavajućem letnjem koktelu

Neodoljiva kombinacija crnog vina i citrusnog gaziranog pića dugo je omiljena u Španiji, a sada je na povetarcu pravo sa Mediterana dolepršala i do nas. U vrelim letnjim mesecima, osvežavajući kokteli svima nama su jedno od omiljenih pića, a ukoliko želite da se makar na tren “teleportujete” na mediteransku obalu, nema boljeg načina od Tinta de Verano!

Tinto de Verano - duh Mediterana u osvežavajućem letnjem koktelu
Tinto de Verano – osvežavajući letnji koktel u duhu Mediterana

Ako ste mišljenja da bi crveno vino trebalo da bude rezervisano isključivo za hladnije mesece, razmislite ponovo, jer Tinto de Verano predstavlja savršenu kombinaciju vina i citrusnog gaziranog pića serviranu na kockicama leda. Za ovaj osvežavajući koktel možemo zahvaliti Špancima, koji tokom vrelih dana biraju da umesto sangrije, kultnog španskog pića, uživaju u “letnjem crvenom vinu”.

Tinto de Verano – vaša karta do Mediterana

Ovaj koktel sastoji se od svega nekoliko sastojaka, zbog čega je posebno važno da oni budu kvalitetni, ali i po vašem ukusu. Za savršeni Tinto de Verano, Španci se tradicionalno odlučuju za robusnija i tanična stona vina, a među najidealnijim sortama grožđa nalaze se tempranilo, granaha ili monastrel. Ono što je svakako najvažnije jeste da vam odabrano vino prija, ali i da bude ohlađeno, kako biste se i zaista osvežili na paklenim beogradskim vrućinama.

Nakon što ste za osnovu Tinta de Verano odabrali svoje omiljeno crveno vino, sledi drugi korak, dodavanje citrusnog gaziranog pića: kockice leda koje ste prelili vinom upotpunite ohlađeniim bezalkoholnim napitkom poput Sprajta, Fante sa ukusom limuna (koja se najšeće koristi u Španiji) ili 7Ap-a (7Up) i blago promešajte, a zatim pronađite omiljeni kutak u stanu, na terasi ili u bašti i odlutajte mislima do Barselone ili Madrida za potpuni ugođaj.

Laganiji ukus uz roze i vermut

Ljubitelji blažih koktela u kojima se ne osećaju jake note, umesto crvenog vina mogu koristiti tamni roze, a kako bi se dodatno neutralisali tanini i piću dala slatkoća, u Tinto de Verano može se dodati i vermut. Za koju god varijantu da se opredelite, jedno je sigurno – ovog (a i svakog narednog leta) obožavaćete Tinto de Verano!

RTmagazin.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here