Home Zdravlje “Smrtnost je 100%… Zarazi se i to je kraj”

“Smrtnost je 100%… Zarazi se i to je kraj”

0
“Smrtnost je 100%… Zarazi se i to je kraj”

Epidemija ptičijeg gripa širi se Evropom. Uginulo je stotine miliona divljih ptica zbog zaraze i na farmama, a doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin otkrio je za TV Prva da li je ova zaraza opasna po ljude.

Kako ističe, za sada nema opasnosti po ljude.

“Za sada, virusolozi kažu da nije. Znači, taj soj koji se pojavio i koji je naneo veliku štetu, prvo zahvata divlje ptice, oni su ga označili, mislim, kao H7, H5. To je neka nova varijacija tog soja ptičijeg gripa, avijarne influense. On se pojavio prvo kod ždralova. Zaraza se zapravo pojavljuju kod ptica koje se sele sa severa na jug. Kod nekih plovki, odno gusaka itd, i one samim preletom i tamo gde stanu da se odmore, ostavljaju taj virus, koji se tada širi i na domaće ptice i može da se proširi i na neku domaću živinu. Kažu da je smrtnost 100-odstotna kod ptica… Zarazi se (ptica) i to je kraj. Uginuće. Uginuće sigurno”, naveo je Terzin za TV Prva.

Na pitanje da li postoji opasnost po ljude ako pojedu živinu, ne je kazao da tu ne bi trebalo da imamo strah pošto “svaki virus već na nekih 50-ak stepeni posle termičke obrade nestane”.

“Taj soj virusa koji se pojavio sada u suštini nije opasan za ljude i ne prelazi na ljude. Tako da, koliko znam, nema nikakvih prijavljenih slučajeva ptičjeg gripa”, objasnio je on.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here