Home Zdravlje Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje: Ne budite lijeni, napravite ga sami

Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje: Ne budite lijeni, napravite ga sami

0
Šest zdravstvenih problema koje liječi kantarionovo ulje: Ne budite lijeni, napravite ga sami

Mnogi kažu kako za svaku bolest postoji određena trava, no kantarionovo ulje liječi ih čak šest. Kantarionovo ulje dolazi iz biljke koja je u narodu još poznata pod imenom Gospina trava, te se kaže da ne postoji oboljene kako fizičko tako i psihičko da ga ne može izliječiti ovo ulje. Od kožnih oboljenja i oštećenja, pa sve do depresije, kantarionovo ulje će se pobrinuti za ono što vas muči.

DEPRESIJA

Kantarionovo ulje ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istraživanja su pokazala kako na depresiju, pa čak i onu sezonsku, ima utjecaj zato što usklađuje razine hormona seratonina i dopamina.

KOŽNI PROBLEMI

Kantarionovo ulje odličan je izbor kao lijek za kožne probleme, zbog toga što djeluje antibakterijski, rane će brže zarasti dok možete i liječiti opekotine prvog stepena. No, ne savjetuje ga se koristiti kada se idete sunčati jer može povećati šansu od crvenila kože i opekotina. Na koži se koristi tako da se na određeno mjesto namaže, no nemojte ga stavljati na one rane koje još krvare.

PROBAVNE TEGOBE I UPALE

Koristiti se može i kada vas boli u stomaku, kod upale jajnika, ali i kod bolnih bubrega te protiv proljeva.

MASAŽA

Kantarionovo ulje izuzetno je pogodno za masaže, a pomoći će čak i kod propadajuće boli. Možete uzimati i oralno dva puta dnevno, dok čaj od gospine trave, je izuzetno koristan i za bolove u leđima izazvane napetošću.

UKLJEŠTENI ŽIVCI

Za bol živaca, odnosno kod uklještenih živaca, dvije do tri kape kantarionovog ulja stavite u dvije kašike maslinovog ili bademovog ulja te mažite na bolno mjesto svaka tri sata.

UHOBOLJA

Kantarianovo ulje pomaže i kod uhobolje, a možete ga upotrijebiti samostalno, odnosno jednostavno nakapati u uho i zatvoriti uho komadom vate. Ističe se kako kantarianovo, kao niti nijedno drugo ulje, ne stavljate u uho ako već postoji iscjedak jer može pogoršati situaciju.

Recept za domaće kantarionovo ulje
Kantarionovo ulje možete napraviti i kod kuće, a priprema zaista nije komplicirana. Najvažnije je da u ljetnim mjesecima, između juna i avgusta, uberete cvjetove kantariona. Divne cvjetove karakteristične žute boje i prepoznatljivog mirisa potom stavite u staklenu teglicu, a zatim ih prelijete domaćim maslinovim uljem. Potom je teglu potrebno zatvoriti i ostaviti na suncu 40 dana. Ulje će u tom razdoblju poprimiti crvenkastu boju, a kada je spremno, procijedi se kroz gazu i pohranjuje u tamne staklene boce. Kantarionovo ulje potrajat će vam i nekoliko godina, ako ga čuvate na suhom i tamnom mjestu.

Azra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here