NaslovnicaZdravljeŠest najprljavijih stvari u kući: Na njima je više bakterija nego na...

Šest najprljavijih stvari u kući: Na njima je više bakterija nego na toaletnoj dasci

Objavljeno:

spot_img

Mame bi trebalo naročito da obrate pažnju na ove sitnice, jer se na njima krije najviše bakterija i prljavije su od daske na WC šolji…

Iako naš imuni sistem može da se odbrani od većine nečistoća, nije loše da obratite pažnju na pojedine delove doma, posebno kada imate u vidu da mala deca uvek stavljaju prste u usta.

Ovih šest stvari mogu da budu leglo bakterija:

1. Dečje auto-sedište

Iako svi razmišljaju o auto-sedištu kroz sočivo bezbednosti, ovaj deo automobila može da sakupi mnogo klica. Kao roditelj već znate da je dete stalno u pokretu, a deca stalno nešto grickaju i prosipaju. Britanci su sproveli studiju kako bi otkrili koliko su sedišta u automobilu zaista prljava. Uzeli su 20 auto-sedišta i otkrili da se na njima nalazi u proseku 100 bakterija i gljivica, uključujući Ešerihiju Koli i Salmonelu, koje mogu izazvati razne bolesti. Poređenja radi, u toaletu se nalazi 50 bakterija i gljivica na istoj površini, što znači da ne bi bilo loše očistiti i taj deo automobila.

2. Pametni telefoni, tableti

Vaš mališan voli da stavlja svoje male prste na mamin tablet i isprobava kako to funkcioniše, ali budite oprezni. Samo stavite tablet na svetlo i primetićete mrlje na njemu. U jednoj studiji uporedili su 30 tableta, 30 pametnih telefona i dasku za toalet i pronašli mnogo više stafilokoka na tabletu i telefonu nego na sedištu.

3. Tepih

Sva deca vole da se igraju na podu, ali da li ste znali da skoro 700 puta više bakterija živi na tepihu nego na dasci toaleta. To uključuje uobičajene bakterije, ali i Ešerihiju koli, Stafilokoke i Salmonelu. Možda ne bi bilo loše da zabranite hodanje u cipelama u stanu.

4. Ručke/Kvake u kupatilu i kuhinji

Sigurno se trudite da redovno čistite svoje kupatilo, a keramičke pločice koje sijaju samo pokazuju da vam je stalo do zdravlja vaše porodice. Međutim, ručke su stalno u upotrebi i mogu ih zaboraviti čak i najbolji čistači. Vaše ručke u kupatilu imaju 21 put više bakterija nego daska za toalet, dok vaša kuhinjska slavina ima 44 puta više bakterija od toaletne daske – sve pomešano sa hranom i često se radi mokrim rukama. Redovno čistite ručke.

5. Torba za presvlačenje

Istraživači su otkrili da je torba za presvlačenje tri puta prljavija od kancelarijske toaletne daske. Najviše bakterija je na ručkama, pa ne bi bilo loše da povremeno prebrišete te delove torbe.

6. Kuhinjske krpe

U jednoj studiji, američki naučnici su uzeli 1.000 kuhinjskih krpa i sunđera iz kuhinje i otkrili da 10 odsto njih sadrži Salmonelu. Čini se da ih ne menjamo dovoljno često. Bilo bi idealno koristiti čistu kuhinjsku krpu svaki dan.

Posljednje objavljeno

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...

Izetbegović: Besmisleno glasati o smjeni Heleza. Treba glasati o smjeni kompletnog Vijeća ministara

Lider SDA Bakir Izetbegović potvrdio je danas da ova stranka neće podržati zahtjev...

Pročitaj i ovo

Kako sauna utiče na naše zdravlje

Brojne su prednosti za tijelo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može...