Home Zdravlje Šampanjac nikada više neće biti isti: Klimatske promjene mogu uticati na ukus ovog pića

Šampanjac nikada više neće biti isti: Klimatske promjene mogu uticati na ukus ovog pića

0
Šampanjac nikada više neće biti isti: Klimatske promjene mogu uticati na ukus ovog pića

Stručnjaci smatraju da će popularno piće, koje predstavlja simbol luksuza i slavlja širom sveta, možda dobiti drugačiji ukus u budućnosti zbog posledica klimatskih promena. Suše, poplave, mrazevi i mnoge druge vremenske prilike mogu promeniti ukus grožđa, što će biti važan faktor prilikom razvijanja novih načina proizvodnje ovog penušavnog vina.

Šampanjac nikada više neće biti isti: Klimatske promene mogu uticati na ukus ovog pića
Poznati ukus penušavog vina se može promeniti u narednih nekoliko decenija.

Iako je prošla godina bila rekordna za izvoz šampanjca u Francuskoj (više od trista miliona boca i profit od oko šest milijardi evra), nepogodni klimatski uslovi mogu naterati mnoge kompanije da se prilagode promenama, kako bi njihova proizvodnja opstala.

Pretpostavlja se da će se količina suša u Kampaniji, u Italiji, skoro utrostručiti za narednih tridesetak godina, što će da stvori ozbiljne probleme za vinograde. Rizik od suše će se povećati sa sadašnjeg nivoa od 16 na 43 (od ukupnih 100) do 2050-ih, a zatim će se udvostručiti na 88 do 2090-ih godina, pod uslovom da se trenutna klimatska politika ne promeni.

Pored suše, postoji još nekoliko faktora koji mogu ometati proizvodnju. Vreme je sve nestabilnije, a poslednjih godina sve su češći požari, poplave i mrazevi. Iako se grožđe može uzgajati u klimi koja se stalno menja, ekstremni uslovi mogu promeniti razvoj plodova i prouzrokovati štetu.

“Ako je grožđe izloženo veoma ekstremnim ultraljubičastim (UV) zracima, onda će im opekotine od sunca oštetiti ukus”, kaže Met Hodžson, osnivač engleske maloprodaje vina “Grejp Britanija (Grape Brittania)”.

Kiselost grožđa, koja šampanjcu daje svežinu, takođe može da se promeni, a stručnjaci iz prve ruke znaju koliki uticaj klimatske promene mogu imati na njihovo poslovanje. 

Osim ukusa i procesa proizvodnje, može doći i do problema na nivou berbe. Pre dvadeset godina, berba je bila krajem septembra i početkom oktobra, a sada počinje od kraja avgusta do početka septembra. Pored toga, promene temperature danas čine šampanjac prirodno slađim, toliko da mnogi proizvođači više ne moraju dodavati šećer u sok od grožđa. Ipak, iako je ovakva promena za sada pozitivna, potrebno je voditi računa, kako ne bi došlo do neželjenih posledica i intenzivnijeg menjanja ukusa. 

Različite kuće šampanjca imaju određene pristupe, kako bi obezbedili svoju održivost u industriji. Neke od promena uključuju preseljenje mesta proizvodnje, a pojedine velike kompanije su odlučule da prave vinograde u Engleskoj. 

“Promene mogu biti nešto novo i nešto lepo, ali ako volite šampanjac u sadašnjem obliku i strukturi, onda treba da znate da, bez drastičnih promena u klimi, piće nikada više neće biti isto.

Kada biste morali da birate između nepostojanja i prilagođavanja, šta biste uradili? Bilo bi ludo da ne razmatramo alternative,” zaključio je Hodžson iz “Grejp Britanije”.

RTmagazin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here