Čajevi su liječnici u šoljicama i blagotvorni su za naše zdravlje tokom cijele godine, a posebno kad dođu hladniji mjeseci u godini. Za čuvanje imuniteta te za dijabetičare odlični su čajevi od đumbira, šipka i ružmarina. Kad se ti sastojci spoje, nastaje vitaminska bomba odlična okusa koju možete piti vruću, ali i ohladiti te piti tokom cijeloga dana.
U nastavku možete pročitati koja sve blagotvorna svojstva imaju sastojci u ovom domaćem čaju, kao i jednostavan recept za njegovu pripremu.
Blagotvorni sastojci
Đumbir je bogat mineralima (kalij, magnezij, bakar, mangan), ali i vitaminom C. Sadrži obilje takozvanih fitonutrijenata, među kojima je gingerol, koji potiče probavu i cirkulaciju te djeluje protuupalno.
Limun je prirodni diuretik nezaobilazan u detoksikaciji – odlično pročišćuje jetru, potiče probavu i održava povoljnu kiselost (pH) organizma. Limun je bogat vitaminom C, kalijem, kalcijem i magnezijem, koji jačaju imunitet i pomažu protiv alergija.
Šipak je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidracije za vrijeme povišene tjelesne temperature, piše Kreni zdravo.
Ružmarin smanjuje rizik od raka, dojke i debelog crijeva, poboljšava pamćenje i rad mozga, ublažava probavne tegobe, potiče rast kose, smanjuje stres te ublažava prehladu i gripu.
Napitak sa šipkom i đumbirom – sastojci:
2 l vode
5 cm đumbira
4 supene kašike osušenog šipka
1 jušna žlica ružmarina
1 cijeli limun
med po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u vodu i čekajte da zakuha. Nakon vrenja smanjite vatru i kuhajte oko pola sata. Procijedite i prohladite, a na kraju po želji dodajte med. Tako pripremljen čaj možete piti vruć ili hladan.
Napomena: Pretjerana konzumacija šipka može utjecati na san.
Azra.ba