Rebarca na biljnoj bazi i jestive veganske kosti pojaviće se do kraja avgusta na tržištu Evropske unije, Velike Britanije i SAD, objavila je kompanija za prozvodnju veganske hrane.
Kako se navodi, ideja o jestivim kostima, koje proizvodi “Džujsi Marbls”, počela je tako što je kompanija najpre želela da ih kompostira, ali je potom shvatila da mogu i da se jedu, preneo je Gardijan.
Cena tek treba da bude određena, ali svakako biće viša od običnih rebara, koja su uglavnom jeftin mesni proizvod.
Kompanija će tek prikupiti povratne informacije kupaca prvih serija proizvoda, kako bi prilagodilaa recept, naziv i pakovanje pre potpunog puštanja u prodaju.
Gardijan napominje da je smanjenje tradicionalne potrošnje mesa u bogatim zemljama, gde ljudi već jedu više crvenog mesa nego što je zdravo, od vitalnog je značaja za rešavanje klimatske krize.
Emisije gasova staklene bašte iz poljoprivrede najviše dolaze od stočarstva, posebno goveda, koje čine 15 odsto svih globalnih emisija. Biljke izazivaju daleko niže emisije. Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda takođe smanjuje zagađenje i korišćenje zemljišta i vode, a naučnici kažu da je to jedini pravi način da ljudi smanje svoj loš uticaj na planetu.
“Nekome su kosti iz biljaka možda ideološka provokacija, ali ne treba te stvari shvatati previše ozbiljno”, rekao je Vladimir Mićković, suosnivač “Džujsi Marbls”, čije je sedište u Sloveniji. “To je zabavno. Kosti vas pozivaju da jedete rukama i delite [hranu] sa celim stolom.”
“Postoji kultura proslava, deljenja i osećaja pripadnosti kada je meso u pitanju [i] svako ko ne konzumira meso se može osećati isključeno iz kulturnih tradicija”, rekao je on. “Zato smo izabrali rebarca kao naš sledeći proizvod.”
Prva serija rebra na bazi soje će biti u prodaji krajem avgusta. “Želimo da sakupimo što više povratnih informacija, jer vam prijatelji i porodica mogu uputiti iskrene kritike.” Rebra će biti u opštoj prodaji početkom 2024. godine, dodao je.
RTmagazin.