NaslovnicaZdravljePsiholog objašnjava kako pripremiti decu na telesne promene tokom puberteta

Psiholog objašnjava kako pripremiti decu na telesne promene tokom puberteta

Objavljeno:

spot_img

“Kako da se pripremim za ovo, i kako dete da pripremim?” pitaju se mnogi roditelji kada je reč o pubertetu. Period između detinjstva i mladosti, osim što je zbujuć za decu, često je zbunjujuć i za roditelje koji decu treba da pripreme da što lakše prihvate fiziološke i emocionalne promene koje ih očekuju. Ova važna priprema svodi se na komunikaciju koja je prilagođena uzrastu deteta. Takođe, važno je i da roditelji imaju pozitivan stav prema sopstvenom telu, kaže psiholog za RT Balkan.

Kod devojčica pubertet se javlja oko 8 godine, dok kod dečaka prvi znakovi mogu da se primete oko 9 godine. Ovo razdoblje traje do 15 godine (naravno, moguće su oscilacije) i sa sobom donosi niz telesnih promena. Deca se mogu zbog toga osećati postiđeno i zbunjeno. Uloga roditelja je ovde bitna i trebalo bi da ih pripremimo na novo razdoblje u životu i uverimo da nisu jedini kojima se to dešava. Ipak, odrasli znaju ovde da itekako zakažu. 

Kako da decu pripremimo na telesne promene

“Odgovor leži u tome, da to nije jedan razgovor koji će se obaviti jer je neminovno, već kontinuirano, pratiti detetova interesovanja, kapacitet svesnosti, uz normalizaciju svega što se jednoj osobi, muškoj ili ženskoj dešava tokom odrastanja.

Odrastanje je proces koji se dešava svakom živom biću. Razvoj polnih karakteristika individualna je stvar i zavisi od niza faktora. Kod devojčica je to primetnije jer prvo može da dođe do rasta grudi, razvoja karlice, pojave prve menstruacije. Na prvi pogled deluje da pubertet devojčicama donosi krucijalnije promene na koje trebaju da se naviknu. Međutim, kod dečaka takođe dolazi do pojave maljavosti, mutacije glasa, prve detekcije seksualne želje. Kako su ovo promene kroz koje je prošla svaka zdrava osoba, deluje da ne bi trebalo da bude problema kod pripreme dece, od strane roditelja, na sve promene koje slede. Na žalost to često nije slučaj“, kaže psiholog Jovana Ivanović za RT Balkan.

I roditelji treba da imaju pozitivan stav prema svom telu

Razni su razlozi za nepripremnjenost roditelja i mogu biti zbog osećanja sramote, nelagode, zanemarivalja, nasleđem regulisanog ophođenje… Važno je da prvenstveno sami roditelji imaju prihvatljiv i pozitivan stav prema sopstvenom telu. Tokom rasta i razvoja deteta dolazi do puno različitih promena gde su i rast kose, zuba i slično,takođe veoma velike promene, ali ih roditelji i društvo ne doživljavaju kao tabu, dok pojava prve menstruacije kod devojčica i polne maljavosti kod dečaka biva nelagodna tema. S obzirom da su deca svakodnevno u kontaktu, kako sa primarnim objektima tako i sa drugim odraslim osobama, oni iz ugla deteta verovatno liče na čudake, jer ne izgledaju isto”, ističe psiholog.

Razgovar veoma bitan i prilagođen uzrastu deteta

“Dete istražuje svoje telo, gledajući svoje modele i objekte primarne vezanosti. Dete upoređuje, počinje da pita prva pitanja. Neohodno je da se odgovara iskreno i otvoreno, prilagođeno uzrastu deteta tako da ono to može da razume, bez neprijatnosti i stvaranja bilo kakve nelagode.

Treba biti otvoren o svim promenama koje se događaju kako devojčicama, tako i dečacima. Kada se na primer govori o menstruaciji – to nije stvar koja treba da zanima samo devojčicu, već je to prirodni proces sa kojim treba da budu upoznati i dečaci, jer je to mehanizam koji održava vrstu.

Takođe, postoje pojave o kojima sa dečacima niko ne razgovara, a javljaju se sa početkom polne zrelosti i odrastanja i jednako je važno da se i o tome priča. Pravi način za to je da telo ima status doma i da je sve što se sa njime dešava u procesu odrastanja normalno, da se razgovori sa decom dešavaju stalno i spontano i tempom kojim detetu prija. Važno u ovom uzrastu učiti decu prihvatanju različitosti, da su svi oblici i veličine tela normalni i lepi“, smatra Jovana Ivanović.

Stručnjaci smatraju da najbolje vreme za početak razgovora o pubertetu nije kada se dete nađe usred ovog procesa. Razgovor o telu i promenama može se početi u detinjstvu, na taj način ćete izgraditi osnovu za buduće razgovore i pomoći detetu da shvati da je to normalan deo njegovog razvoja.

Slušajte i postavljajte pitanja

Važno je da budete otvoreni za pitanja i slušate njihove brige i strahove. Postavljanje pitanja može pomoći deci da se osećaju udobno i prijatno da dele svoje misli s vama. Otvorena i iskrena komunikacija je ključna.

Edukujte se zajedno

Zajedno istražujte i učite o telu i pubertetu. Koristite knjige prilagođene deci kako biste zajedno saznali više o fizičkim i emocionalnim promenama koje dolaze. To može biti korisno kako bi se deca osećala manje nesigurno i više informisano.

Razgovarajte o higijeni

Pubertet donosi sa sobom potrebu za pojačanom higijenom, uključujući brigu o telu i licu. Razgovarajte s decom o redovnom tuširanju, upotrebi dezodoransa i pravilnoj nezi kože. Ovo će im pomoći da se osećaju sigurno i zdravo.

Normalizujte promene

Deci treba jasno reći da su promene u pubertetu normalne i da se dešavaju svima. Istaknite da se svako dete razvija različitom brzinom i da nema pravilnog ili pogrešnog tempa u pubertetu.

Emocionalna podrška

Naglasite da ste tu za njih tokom celog procesa puberteta. Deca se često suočavaju sa emocionalnim izazovima i promenama raspoloženja. Vaša podrška i razumevanje su ključni.

Postavite realna očekivanja

Podstaknite decu da postavljaju realna očekivanja u vezi sa svojim telima. Mediji i društvene mreže često stvaraju nerealne standarde lepote, pa je važno da deca razumeju da je svako telo jedinstveno i vredno.

Poštujte privatnost

Deci je važno da znaju da poštujete njihovu privatnost. Ako žele da pričaju sa vama o nečemu osetljivom budite otvoreni za razgovor, ali nemojte insistirati ako ne žele. Dajte im prostor i vreme da se izraze na način koji bi im doneo osećaj sigurnosti.

Posljednje objavljeno

Pročitaj i ovo

Dodik najavljuje veliku proslavu za 9. januar, hoće li Schmidt ispuniti svoje obećanje da dan RS više nikad neće biti isti?

U Banjoj Luci je jučer održana prva sjednica 'Odobra za proslavu Dana Republike...

Damir Nikšić uputio inicijativu koja bi udarila po džepu one koji imaju više stanova, a ne koriste ih

Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas...