NaslovnicaZdravljePoza u kojoj spavamo može da stvori prijevremene bore na licu, pa...

Poza u kojoj spavamo može da stvori prijevremene bore na licu, pa čak i da promijeni oblik usana

Objavljeno:

spot_img

Kao da nije dovoljno da koristimo različite preparate ili idemo na tretmane da bi nam koža bila zdrava i mladolika, kako bismo bili zadovoljni njenim izgledom, već moramo da vodimo računa i o jednoj navici koja može imati veliki uticaj na naše lice – poza u kojoj spavamo. Stručnjaci smatraju da, ako uvek spavamo na boku ili stomaku, postoji velika šansa da će nam lice biti asimetrično i da ćemo dobiti prevremene bore. Da li se ovaj problem može rešiti ili čak i spavanje mora imati neželjeni efekat?

Poza u kojoj spavamo može da stvori prevremene bore na licu, pa čak i da promeni oblik usana
Spavanje na boku je navika koju ima većina ljudi, ali može biti uzrok pojavljivanja bora i asimetrije lica.

Cilj rutine za negu je da nam koža bude zdrava, otporna i da budemo zadovoljni njenim izgledom. Da bismo to postigli, moramo da koristimo različite kozmetičke preparate, negujemo je i čistimo svaki dan, da povremeno idemo na tretmane… Ipak, pored svakodnevnih navika i genetike, još jedan faktor koji utiče na izgled kože je pozicija u kojoj spavamo. Tačnije, ako uvek spavamo na boku ili stomaku, postoji velika šansa da će nam lice biti asimetrično i da ćemo dobiti prevremene bore.

Znamo da starenje podrazumeva promene u elastičnosti kože, što dovodi do pojavljivanja bora. Ipak, brojne životne navike mogu uticati na ubrzanje ovog procesa, kao što su prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje, nezdrava ishrana, nedostatak rutine nege…Pored navedenih, još jedan faktor koji može dovesti do prevremene pojave bora i asimetrije lica je pozicija u kojoj spavamo.

Poznato nam je da nam se mogu pojaviti tragovi od posteljine na licu ako spavamo na boku ili na stomaku, ali ovi privremeni nabori na koži u većini slučajeva ubrzo nestanu. Ipak, što smo stariji, koža sve više gubi elastična svojstva i postoji mogućnost da ovi tragovi postanu trajni. Slično je kao “smejalice”, to jest bore koje se pojavljuju oko usana kada se smešimo, koje vremenom mogu da ostanu dublje i koža oko tog predela se ne može “povratiti” u prvobitan oblik kao nekada.

Osim bora, pozicija u kojoj spavamo može dovesti do asimetričnog izgleda lica. “Kada stalno spavamo samo na jednog strani, pravimo nabore i nanosimo pritisak na istu stranu lica svako veče. Tada dolazi do pojavljivanja novih ili pogoršanja već postojećih bora, a u isto vreme, lice postaje asimetrično,” objašnjava za “Dejli mejl” plastični hirurg dr Marjam Zamani. Drugim rečima, jedno oko će vremenom možda promeniti oblik ili će biti na različitoj visini od drugog, jedan ugao usana će biti postavljen niže od drugog…

Stručnjaci smatraju da, pored spavanja na boku, spavanje na stomaku može dovesti do najviše problema za zdravlje i izgled kože. Pošto je lice direktno prislonjeno na jastuk tokom cele noći, osim što dolazi do nabora na koži, mogu se pojaviti iritacije ili akne. Isto važi i za kožu na grudima i vratu.

Kako možemo umanjiti mogućnost pojavljivanja bora dok spavamo

Brojni stručnjaci smatraju da najbolje rešenje može biti menjanje pozicije spavanja, tačnije, da oni koji vole da spavaju na boku ili stomaku pokušaju da se naviknu na spavanje na leđima.

Kozmetičari i plastični hirurzi koji su za “Dejli mejl” podelili ovaj savet dodaju da spavanje na leđima može biti najbolji izbor za zdravlje i izgled kože, jer ne dolazi do direktnog kontakta sa posteljinom, kao i da jedna strana lica ne može da “visi” više od druge i dovede do asimetrije. Pored toga, spavanje na leđima pomaže u cirkulaciji, koja sprečava skupljanje tečnosti u licu koje najčešće bude uzrok jutarnje nadutosti.

Stručnjaci su takođe objasnili da, kada im klijenti traže da im poboljšaju simetriju lica (fileri u usnama i drugim delovima lica, botoks, fejslifting…), prvo ih upitaju na kojoj strani najčešće spavaju, jer je pozicija pri spavanja često uzrok nejednakosti na licu.

Iako najbolje rešenje može biti spavanje na leđima, uvođenje ove navike može biti veliki izazov, jer mnogi od nas teže da nam bude što udobnije dok spavamo i  ležimo u pozi na koju smo najviše navikli. Ipak, za one koji smatraju da je izbegavanje prevremenih bora vredno menjanja navika spavanja, onda ova mala promena sigurno ne može da škodi. Na kraju, najvažnije je da pozicija spavanja bude dobra za kičmu i cirkulaciju, dok se estetske posledice kasnije uvek mogu nadoknaditi pravilnom negom. 

Foto:© Pexels/R-region

RTbalkan.

Posljednje objavljeno

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...

Ovo je najsretnija zemlja u Evropi

Evropska agencija za statistiku (Eurostat) objavila je podatke godišnjeg istraživanja “indikatora kvaliteta života”,...

Pročitaj i ovo

Trump neće svjedočiti na suđenju za prevaru u New Yorku

Očekivalo se da će se pojaviti drugi put da bi dokazao da njegova...

Delić posjetio Franjevački samostan i razgovarao o projektima podrške starima

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je Franjevački samostan na...