Home Zdravlje Posljedice svakodnevnog konzumiranja vina

Posljedice svakodnevnog konzumiranja vina

0
Posljedice svakodnevnog konzumiranja vina

Iako su medicinski stručnjaci godinama vjerovali da čaša vina prije spavanja, posebno crvenog vina, ima višestruke zdravstvene koristi, nedavna istraživanja su otkrila da zdravstveni efekti svakodnevnog pijenja vina mogu biti malo komplikovaniji.

Istraživanja nastavljaju da razdvajaju prednosti i nedostatke svakodnevnog pijenja, ali ostaje jedna važna istina – doza je važna.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nazivaju „teškim pijenjem“ osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više pića nedeljno za muškarce. Prekoračenje ovih granica je verovatnije da će prouzrokovati više štete nego koristi, izveštava Eat This.

Pod pretpostavkom da ste umereni, evo šta možete očekivati od dnevne doze vina.

Povećava se tolerancija na alkohol

Bez obzira koju vrstu alkohola odaberete, redovna konzumacija dovodi do povećane tolerancije, što znači da će tokom vremena biti potrebno više pića da bi se postigao isti efekat. To je zato što se receptori u vašem mozgu postepeno prilagođavaju efektima alkohola.

Povećana tolerancija na alkohol može zvučati kao dobra stvar – možete zamisliti da je manje verovatno da ćete reći ili učiniti nešto neprijatno – ali ukočenost od efekata alkohola zapravo može imati neke neželjene posledice.

Fizičko oštećenje vaših ćelija se i dalje dešava, bez obzira da li to osećate ili ne, i još uvek osećate smanjenu sposobnost rasuđivanja i vremena reakcije.

Možete da povećate rizik od određenih vrsta karcinoma

Alkohol se pridružuje ne tako elitnoj listi namirnica koje mogu povećati rizik od određenih vrsta karicoma. Prema Nacionalnom institutu za karcinom, postoji snažan naučni konsenzus da povećana potrošnja povećava verovatnoću karcinoma glave, vrata, jednjaka, jetre, dojke i debelog creva. Čak i ljudi koji ne piju više od jednog pića dnevno mogu povećati rizik.

Može da smanjite, ali i da povećate nivo stresa

Smanjenje nivoa stresa možda je razlog zašto ste uopšte posegnuli za vinom. Crveno vino posebno može pomoći u smanjenju mentalnog i emocionalnog stresa. Sadrži jedinjenje zvano resveratrol, za koje je utvrđeno da blokira enzime u mozgu koji izazivaju ponašanja povezana sa anksioznošću i depresijom.

Ako uživate u večernjoj čaši vina uz prijatan razgovor sa suprugom ili prijateljem, tim bolje. Dokazano je da društvena interakcija smanjuje stres.

Međutim, druge studije su zaključile da veća konzumacija alkohola povećava oslobađanje hormona stresa kortizola. Važno je zapamtiti da upotreba alkohola kao mehanizma za suočavanje sa stresom predstavlja klizav teren. Ako se stalno okrećete vinu da biste zaboravili na svoje probleme, verovatno je vreme da pronađete zdravije sklonište.

Možete da dobijete na težini

Prosečna čaša vina (crveno ili belo) sadrži oko 120 do 125 kalorija. Dodajte to svom ukupnom broju kalorija svakog dana i mogli biste da se dobijetena višak kilograma pre nego što to shvatite.

Zdravlje srca bi moglo da se poboljša

Umereno konzumiranje vina može čak dovesti do boljeg zdravlja srca. Studija iz 2023. pokazala je da umerena konzumacija alkohola smanjuje signalizaciju stresa u amigdali, što je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Ova studija se pridružuje decenijama drugih istraživanja koja pokazuju da umerena konzumacija crvenog vina može da zaštititi srce.

Krvni pritisak može da poraste

Iako mala količina vina može biti od koristi vašem srcu, ispijanje nekoliko pića dnevno ima suprotan efekat.

Prema Američkom udruženju za srce, prekomerna dnevna potrošnja može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih rizika kao što su visok krvni pritisak i moždani udar, prenosi N1 Zagreb.

Foto: Shutterstock

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here