Home Zdravlje Pokazatelji da unosite previše šećera: Da li ste među njima?

Pokazatelji da unosite previše šećera: Da li ste među njima?

0
Pokazatelji da unosite previše šećera: Da li ste među njima?

Svi vole slatkiše, a uživanje u poslasticama sigurno može učiniti vaš život mnogo ljepšim. Iako je umjerena konzumacija u redu, prevelika konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija.

Američko udruženje za srce preporučuje da žene ograniče dnevni unos šećera na najviše 100 kalorija (oko 25 grama ili 6 kašičica), a muškarci na najviše 150 kalorija (oko 37,5 grama ili 9 kašičica).

Povremeno konzumiranje više od ovih preporučenih dnevnih ograničenja naverovatnije neće imati previše nuspojava, ali istraživanje je pokazalo da postoje ozbiljne zdravstvene komplikacije koje mogu proizaći iz konzistentnog konzumiranja previše šećera.

Kao prvo, dodani šećer je povezan s povećanim rizikom od hronične upale. Istraživanja takođe pokazuju da prekomerna konzumacija šećera s vremenom može povećati rizik od bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Povrh svega, previše šećera takođe može negativno uticati na mikrobiom creva, što takođe može imati proupalne efekte.

Ako redovno konzumirate previše šećera, vaše telo će vam početi slati signale da nešto nije u redu, što vam može pomoći da počnete da menjate i, nadamo se, izbegnete neke od negativnih nuspojava prekomerne konzumacije.

Ako stalno žudite za slatkom hranom ili pićima, to može biti znak da konzumirate previše šećera. To je zato što visok unos šećera može dovesti do ciklusa žudnje i prekomerne konzumacije zbog skokova i padova šećera u krvi .

Šećer u krvi će brže rasti i padati – što će dovesti do pada – kada konzumirate hranu bogatu šećerom i bez drugih nutrijenata poput vlakana ili proteina.

To je ono što glikemijski indeks može pomoći da se objasni. Ako hrana ima visok glikemijski rejting, to znači da se apsorbuje u vašem telu velikom brzinom i da će uzrokovati brzi skok šećera u krvi, što će dovesti do veće želje. Ove namirnice uključuju stvari poput slatkiša, gaziranih pića, krofni, kolačića itd. Ako hrana ima nizak glikemijski rejting, to znači da sadrži vlakna koja pomažu vašem telu da ih apsorbuje sporije i stoga će stvoriti uravnoteženiji odgovor šećera u krvi. Ove namirnice uključuju povrće, integralne žitarice, mahunarke itd.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera (poznato i kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom) može povećati nivo šećera u krvi i izazvati još veću želju.

Slatka hrana je poznata po tome što ostavlja osećaj gladi pa je važno primetiti koliko se osećate sito nakon obroka.

“Šećer je obično visokokaloričan, tako da kada završite s njim, vaše telo se može osećati sito, ali samo na kratko. Telo brzo sagoreva šećer jer mu nedostaju pravi nutrijenti kao što su proteini, vlakna i zdravi masti. Kako vaše telo sagoreva šećer, to pojačava glad, uzrokujući kompulzivno grickanje, bezumno jedenje i na kraju više šećera”, dodaje.

Visoke količine šećera takođe mogu ometati hormon u našem telu koji se zove leptin, koji je poznat po regulisanju gladi. Smanjenje nivoa leptina obično dovodi do veće gladi i povećanja apetita.

Ako posebno jedete doručak s visokim sadržajem šećera, osetićete glad mnogo pre ručka.

Foto: Shutterstock/Evgeny Karandaev

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here