Home Zdravlje Ona je “kraljica jeseni”: Idealna je u vrijeme posta, hranljiva je i puna vitamina C

Ona je “kraljica jeseni”: Idealna je u vrijeme posta, hranljiva je i puna vitamina C

0
Ona je “kraljica jeseni”: Idealna je u vrijeme posta, hranljiva je i puna vitamina C

Bundeva je zapravo idealna namirnica za konzumaciju ovih dana. Možete je jesti kuvanu ili pečenu, a možete praviti i sok od bundeve. Kako god da izaberete, prednosti konzumacije ove namirnice su bezbrojne, dobra je za kožu, hidrita, jača imunitet i puna je vitamina C.

Od bundeve mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok. Ovo moćno povrće (da, iako je slatkog ukusa pripada grupi povrća) nezaobilazna je namirnica na našim trpezama kad dođe hladnije vreme, a posebno sada u periodu posta može biti od velike koristi.

Lekovita svojstva bundeve su brojna, zbog čega se u vreme virusa i prehlada posebno preporučuje, a stručnjaci kažu da bi bilo mudro jesti je najmanje tri puta nedeljno. Evo za šta je sve dobra…

Jača imunitet

Bundeva je bogata vitaminom C (jedna čaša bundeve sadrži do 11 mg ovog vitamina) koji igra važnu ulogu u povećanju otpornosti organizma na infekcije. Takođe, sadrži cink, a ova dva nutrijenata su izuzetno važna za zdravlje imunog sistema.

Čuva srce

Redovna upotreba bundeve može da smanji nivo “lošeg” holesterola koji direktno utiče na rad srca. Osim toga, ovo povrće sadrži veliku količinu magnezijuma koji normalizuje krvni pritisak, te smanju je rizik od moždanog i srčanog udara.

Potpomaže mršavljenje

Kuvana i pečena, ili sveže ceđeni sok od bundeve, spada u dijetalnu hranu koja se preporučuje gojaznima, dijabetičarima, kao i obolelima od želuca i tankog creva. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata hranljivim vlaknima bundeve obuzdava apetit, a istovremeno obezbeđuje dovoljno kalorija.

Foto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here