Home Zdravlje Nutricionistica otkrila kako izgleda jutarnja rutina uz koju se tope kilogrami

Nutricionistica otkrila kako izgleda jutarnja rutina uz koju se tope kilogrami

0
Nutricionistica otkrila kako izgleda jutarnja rutina uz koju se tope kilogrami

Ako pokušavate smršati, bitna je pravilna jutarnja rutina. Prema nutricionistionici Nicol Shubrook, to znači da, prije svega, ne smijete izbjegavati doručak. A evo na šta još treba da obratite pažnju.

“Dokazano je da doručak pomaže u boljem izboru hrane u ostatku dana, podržava metabolizam i pozitivno djeluje na ravnotežu šećera u krvi. Obje stvari mogu pomoći u mršavljenju”, izjavila je za BBC Good Food.

Kako da započnete jutro na pravi način?

Prije doručka svakako popijte veliku čašu vode, jer je dokazano da to s vremenom itekako djeluje na gubitak kilograma.

“Ako se odlučite za doručak bogat ugljikohidratima, nemojte ih jesti same, bez obzira na doba dana. Uvijek ih jedite s namirnicama koje su izvor dobrih masnoća ili proteina kako biste bili sigurni da ćete se duže osjećati sitima i bolje kontrolisati šećer u krvi”, dodala je, navodi Index.hr.

Jutarnja rutina

Uključivanje proteina u doručak izvrstan je trik za mršavljenje. Shubrook ističe da oni smanjuju žudnju za šećerom.

Čak i ako ste ujutro u žurbi, usporite kada doručkujete. Žvakanje je prvi korak u procesu probave, a nepravilno žvakanje opterećuje probavni sistem.

“I ne samo to, vjerovatno ćete se prejesti jer mozak neće imati vremena da registruje da ste siti”, upozorava.

Kafu ne pijte na prazan želudac

Mnogi ljudi se tokom dana oslanjaju na kafu kako bi imali dovoljno energije, ali Nicol je preporučila da je ne pijete prije doručka.

“Ispijanje kafe na prazan želudac može da uzrokuje skok hortizola i glukoze, a obje stvari utiču na energiju i metabolizam. Međutim, ispijanje crne kafe nakon doručka ima smisla, jer pomaže da se uspori proizvodnja glukoze, što znači da proizvodi manje masnih ćelija”, zaključila je nutricionistica.

Azra.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here