Home Zdravlje Mogu biti izuzetno opasni: Evo koji su najbolji načini da se zaštitite od krpelja

Mogu biti izuzetno opasni: Evo koji su najbolji načini da se zaštitite od krpelja

0
Mogu biti izuzetno opasni: Evo koji su najbolji načini da se zaštitite od krpelja

Boravak u prirodi, posebno među niskim rastinjem je rizičan zbog mogućeg kontakta s krpeljima. Sezona kada ih ima najviše je tokom proleća i ranog leta, iako ih možete naći i u ranu jesen. Nažalost, opasni su i prenose bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest (boreliozu), virus krpeljnog meningoencefalitisa i drugo.

Kako se zaštititi od krpelja? Postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste smanjili šanse da vas ugrize krpelj. Sledite ove savete kako biste se zaštitili pre, tokom i nakon boravka na otvorenom.

Nosite belo: Male-sićušne krpelje lakše je uočiti na svetloj odeći. Kad krenete na stazu, obucite odeću svetlijih nijansi. Tako ćete lakše uočiti krpelja na odeći.

Pokrijte glavu: Krpelji se ne nalaze samo u travi. Takođe se nalaze u drveću i grmlju. Ako se očešate o granu, možete slučajno srušiti krpelja. To krpeljima daje priliku da padnu bilo gdje na vaše telo, uključujući i glavu. Stavite kapu ili zavežite kosu kako krpelji ne bi došli do vašeg temena. Koristite repelent na licu tako da ga poprskate u ruke, a zatim nanesete prstima. 

Podignite čarape: Navucite bele pamučne čarape i u njih uvucite nogavice. Možda nije moderno, ali ćete biti bolje zaštićeni. Svaki centimetar izložene kože je bitan.

Koristite sredstvo protiv insekata: Sredstvo za odbijanje insekata može obeshrabriti insekte da se previše približe. Obavezno sledite upute na nalepnici. Neki repelenti, poput onih koji sadrže ulje limunskog eukaliptusa ili para-mentan-diol, ne smeju se koristiti kod dece mlađe od 3 godine.

Tretirajte svoju odeću: Ako danima idete u prirodu, razmislite o nanošenju insekticida permetrina na odeću. Može trajati do šest pranja. Takođe možete tretirati svoje čizme i drugu opremu za kampovanje s permetrinom. Pre nanošenja permetrina, trebalo bi da slediti upute na nalepnici. Pobrinite se da imate prozračen prostor kada nanosite proizvod i mesto za sušenje odeće kada završite s prskanjem. Ne zaboravite raspršiti repelent na kožu koja nije prekrivena odećom. Što više preventivnih strategija koristite, to ćete biti bolje zaštićeni.

Dvaput proverite vlažna područja između nabora kože: Krpelji vole tamna, vlažna područja. Proverite ima li na telu krpelja kad se vratite unutra. Usredsredite se na prepone, stražnju stranu kolena i pazuhe kada ih tražite. Imajte pri ruci ogledalo koje će vam pomoći da vidite sve delove svog tela. Takođe biste trebali držati pincetu u blizini u slučaju da naletite na neželjenog posetioca. Ne zaboravite proveriti i svoju kosu, unutar i oko ušiju te unutar pupka. Još jedno mesto na koje trebate pogledati je linija grudnjaka, ako nosite grudnjak.

Idite pod tuš: Provera krpelja celog tela trebala bi biti vaša prva aktivnost nakon boravka na otvorenom. Vaš bi sledeći posao trebao biti tuširanje. Možete smanjiti rizik od obolevanja od lajmske bolesti ili drugih bolesti koje prenose krpelji tuširanjem u roku od dva sata nakon što uđete u kuću. Tuširanje može pomoći pri ispiranju nepričvršćenih krpelja. Također vam daje dobru priliku za još jedan pregled celog tela.

Proverite svoje ljubimce i opremu: Krpelji se ne nalaze samo na ljudima. Mogu dospeti i na opremu i kućne ljubimce. Kada dođete kući, dvaput proverite svoju opremu. Proverite kapute i sve torbe ili drugu opremu koju ste poneli sa sobom. Vaši ljubimci takođe mogu dovesti neželjene posetioce u vaš dom, ako nisu zaštićeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here