Home Zdravlje Moćni napitak Francuskinja: Pomaže kod glavobolje i stresa, smanjuje nadutost, poboljšava probavu

Moćni napitak Francuskinja: Pomaže kod glavobolje i stresa, smanjuje nadutost, poboljšava probavu

0
Moćni napitak Francuskinja: Pomaže kod glavobolje i stresa, smanjuje nadutost, poboljšava probavu

Poslednjih meseci sve više Francuskinja se zaklinje da ova voda može da bude korisna za smanjenje nadimanja i probave, pa smo odlučili da detaljnije istražimo da li je zaista toliko efikasna

U pitanju je voda od artičoke i odlična je za jačanje imuniteta jer sadrži dosta vitamina C i antioksidanse, a takođe može da pomogne i u ublažavanju stresa i anksioznosti, s obzirom na visok nivo magnezijuma, cinka i kalijuma. Ali, iako zvuči kao čudesno piće, dolazi sa jednim velikim “ali“…

Kao jedan od najboljih svetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da zahvalimo što je ostatak sveta usvojio artičoke jer ih je proslavila u 16. veku. Francuski imigranti su ih doneli u Ameriku 1800-ih, pa se tamo jedu prelivene puterom već nekoliko stotina godina, ali čini se da artičoke nisu samo ukusna grickalica, već i koristan dodatak našem svakodnevnom životu. Naime, poslednjih meseci sve više Francuskinja se kune da voda od artičoke može da bude korisna za smirivanje nadimanja i lošeg varenja.

Šta je voda od artičoke?

Voda od artičoke je piće koje se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvet, a iako je moguće napraviti i sami, može se naći i u nekim prodavnicama zdrave hrane. Konzumira se i hladan i topao, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju varenja, a istovremeno je izvor mnogih hranljivih materija poput vitamina A, C i B1 i gvožđe, magnezijum, cink i kalcijum. Iako se voda od artičoke sada smatra trendom koji su započele Francuskinje, čaj od artičoke, koji je zapravo topla voda od artičoke, odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se zove tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korena i cvetova artičoke i konzumira se za pomoć kod glavobolje, dijabetesa i mnogih drugih stanja.

Prednosti pijenja vode od artičoke

Voda od artičoke je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži dosta vitamina C i antioksidanata, a takođe može pomoći u ublažavanju stresa i anksioznosti, s obzirom na visok nivo magnezijuma, cinka i kalijuma. Dodatne potencijalne prednosti su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i podsticanje varenja, a pored svega toga, veoma je efikasan diuretik i saveznik u borbi protiv starenja kože. Međutim, iako voda od artičoke zvuči kao čudesno piće, njene potencijalne prednosti treba uzeti sa rezervom jer još uvek nema dovoljno dokaza koji podržavaju njene prednosti. Mnogo je onih koji potvrđuju da je artičoka veoma vredna i zdrava namirnica, ali je veliko pitanje da li samo iz vode možemo da izvučemo sve dobrobiti, jer nisu sve hranljive materije rastvorljive u njoj.

Da li voda od artičoke zaista pomaže kod nadimanja?

Voda od artičoke definitivno ima potencijal u borbi protiv nadimanja, jer ekstrakt cinarina iz artičoke stimuliše proizvodnju žuči, koja pomaže našim crevima da svari masti i apsorbuje vitamine iz druge hrane. Pored toga, on i silimarin su dva antioksidansa koja su povezana sa poboljšanom funkcijom jetre i detoksikacijom, a uklanjanje toksina takođe može pomoći u ublažavanju nadimanja.

Međutim, postoji jedno veliko ALI. Naime, iako voda od artičoke može pomoći kod nadimanja, kod nekih ljudi može izazvati i nadimanje i probavne smetnje. Svako ko se nadima od hrane poput brokolija, kupusa, karfiola, verovatno bi trebalo da izbegava artičoke, jer će verovatno izazvati slične simptome. Takođe, ako patite od zatvora ili nedostatka vlakana, preporučljivo je da izbegavate vodu od artičoke i da pojedete malo prave artičoke jer vam ispijanje neće dati dragocena vlakna.

Kako napraviti vodu od artičoke?

Recept za vodu od artičoke je toliko jednostavan da zaista ne može biti jednostavniji – sve što treba da uradite je da prokuvate artičoke i upotrebite vodu u kojoj ste ih kuvali. Naravno, artičoke se preporučuje jesti zbog već pomenutih dragocenih vlakana, a voda od kuvanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Može se konzumirati uz obroke, piti ujutru, dodavati u supe, smutije ili koristiti kao podloga za kuvanje. Ne postoji preporučena porcija vode od artičoke, tako da možemo da je pijemo kad god nam odgovara, a ako volimo artičoke kao takve, uvek je bolje da ih biramo nego vodu iz njih, jer dijetetska vlakna deluju kao prebiotik za mikrobiom naših creva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here