Home Zdravlje Lego kocke na Brajevom pismu pomažu slijepoj i slabovidoj djeci da nauče da čitaju i pišu

Lego kocke na Brajevom pismu pomažu slijepoj i slabovidoj djeci da nauče da čitaju i pišu

0
Lego kocke na Brajevom pismu pomažu slijepoj i slabovidoj djeci da nauče da čitaju i pišu

Poznato je da djeca vole da slažu kockice i tako prave kućice, kule, tvrđave i uz takve igračke učenje postaje zabavno. Slepa i slabovida deca i odrasli oslanjaju se na Brajevu azbuku pri učenju, u svom radu, kao i svakodnevnom životu. Uskoro će na tržištu biti dostupne dečje kocke sa Brajevim pismom koje će pomoći mališanima da dodirom nauče da čitaju slova i brojeve.

Svi znamo za šarene kocke koje su generacijama sastavni deo detinjstva, ali što se tiče kockica namenjenih za slepu decu, one su malo drugačije. Lego kocke na Brajevoj azbuci uključuju slova i brojeve na Brajevom pismu, a znakovi su sačinjeni od izdignutih tačaka koje mogu da se pročitaju dodirom.

Iako se sa njima može igrati kao sa običnim kockama, primarna ideja je da se koriste za učenje Brajeve azbuke i sve je urađeno na zabavan način:

“Ideja je bila da učenje Brajevog pisma učinimo zanimljivim. Lego igračke svi prepoznaju i razumeju, a ovakve kockice ruše barijeru da je Brajevo pismo nešto čudno i neobično”, rekao je Dejv Vilijams, inkluzivni ambasador dizajna.

Delovi ovog seta kockica su jednostavni i u potpunosti su kompatibilni sa uobičajenim delovima, tako da se lako mogu koristiti sa bilo kojim drugim setovima koje imate. Na njima su i odštampana slova i simboli, tako da deca koja nisu slepa, kao i odrasli mogu istovremeno da uče i da se igraju: “Baka i deka mogu da se igraju sa svojim unukom. Dakle, set je inkluzivan i znači da se cela porodica može okupiti i učiti Brajevu azbuku”, kaže Vilijams.

Primeri iz svakodnevnog života govore da ovakve kockice bude radoznalost kod mališana – devojčica Olivija je rekla za Bi bi si da je imala priliku da nauči Brajevu azbuku kroz kockice u svojoj školi, a njena mama je potvrdila da su upravo ove kockice probudile i povećale njenu radoznalost za pomenutim pismom.

Podsetimo, iako su neka deca imala priliku da se igraju sa Lego kockicama sa Brajevim pismom još od 2020. godine – te igračke su bile testirana samo u određenim školama i organizacijama. Najavljeno je da su i setovi kockica za slepe i slabovide i dalje besplatni za škole i druge obrazovne ustanove, a pretvaranje u komercijalni proizvod je samo rezultat široke potražnje.

RTbalkan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here